Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Baby 10 jul 2020

Voor de allerkleinsten: waarom voorlezen goed is voor je baby (+ boekentips)

Voorlezen aan baby’s lijkt misschien zinloos, maar het beïnvloedt de taalontwikkeling van je kindje positief. Of je nu voorleest uit boekjes met rijmpjes, plaatjes of liedjes, alles is goed. Dus pak eens wat vaker een voorleesboek en ga er lekker voor zitten met je baby.

Zo creëer je gelijk een momentje samen met je kindje.

Voorlezen

Het in alle rust gezellig samen zijn, lachen om het verhaaltje en er samen op los fantaseren. Even exclusieve aandacht voor elkaar. Zo leert je kind op een speelse manier zijn fantasie te gebruiken, woordjes goed te plaatsen, vragen te stellen en eventueel antwoorden op vragen goed te formuleren.

Je kunt niet jong genoeg beginnen met voorleesboeken, met een jonge baby (3 à 4 maanden) kunnen je al plaatjes kijken, waarbij je hardop benoemt wat je ziet. Je baby leert de woordjes door het kijken naar plaatjes. Hij herkent zo al de woordjes, maanden voordat hij die ook werkelijk kan uitspreken. Kies wel een boekje met duidelijke en eenvoudige tekeningen, en zorg dat het bekijken van het boekje niet langer dan een paar minuten achter elkaar duurt.

Knisperboekjes voor de allerkleinsten

Speciaal voor de allerkleinsten zijn er de knisperboekjes. Al knisperend gaan jij en je baby langs alle gekleurde plaatjes en vertel jij eventueel een zelfverzonnen verhaaltje. Je kind hoort al goed aan je stemgeluid dat je verschillende intonaties gebruikt. Ook hoort je baby het geknisper van de blaadjes, ziet de mooi gekleurde plaatjes en kan lekker in het boekje knijpen en erop sabbelen. Is het boekje vies, dan kan het gewoon worden gewassen. We delen drie knisperboekjes:

1. Welkom in de stad, lief kleintje

knisperboekje
Bron: Bol.com

2. Vrolijke vriendjes

knisperboekje vrolijke vriendjes
Bron: Bol.com

3. Bumba

knisperboekje Bumba
Bron: Bol.com

Verhaaltjes op rijm

Vanaf negen of tien maanden kan worden begonnen met het voorlezen van simpele verhaaltjes. Verhaaltjes op rijm vallen bijvoorbeeld erg in de smaak bij deze leeftijdsgroep. Door het voorlezen van korte verhaaltjes leert je kindje hoe een goede zin is opgebouwd. Als je kindje weer iets ouder is, kun je met hem praten over het boekje. Zo leert hij op een speelse, leuke manier met taal om gaan. We delen hieronder drie voorleesboeken voor de allerkleinsten:

1. Kleine Koning gaat in bad

voorleesboeken baby
Bron: Bol.com
voorleesboeken baby
Bron: Bol.com

3. Aanwijsboek nijntje

voorleesboek baby
Bron: Bol.com

Train de concentratie

Kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen totaal ongeconcentreerd met honderd dingen tegelijk bezig zijn. Door het lezen van voorleesboeken met korte verhalen, ‘train’ je het kindje op een speelse manier in het concentreren op één ding tegelijk. Vindt je kind het boek leuk? Dan zal dat concentreren haast vanzelf gaan. De plaatjes in combinatie met de tekst nemen je kind dan helemaal mee in het verhaal. Hierdoor komen de meeste druktemakers even helemaal tot rust. Voorlezen is daarom ideaal om voor het slapen gaan te doen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor de allerkleinsten: waarom voorlezen goed is voor je baby (+ boekentips)
Sluiten