Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Peuter 2 jul 2020

Waarom voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van je kind

Je hebt vast weleens gehoord dat voorlezen belangrijk is voor kinderen. Maar weet je eigenlijk ook waarom dat zo is? Wij vertellen het je.

Misschien lees jij je kind voornamelijk voor omdat het gezellig is. Toch is het ook voor de taalontwikkeling belangrijk om je kind regelmatig voor te lezen.

Waarom voorlezen?

Kinderen die de taal veel horen, leren de taal ook beter. Ze leren veel nieuwe woorden tijdens het voorlezen en horen hoe een zin is opgebouwd. Als je met je kind praat over het boek, oefenen de kinderen ook de nieuwe begrippen en woorden.

Bovendien is de taal die wordt gebruikt in boeken anders dan spreektaal. Je leest bijvoorbeeld zinnen voor die een bijzondere opbouw hebben en moeilijke woorden bevatten. Of denk eens aan een boek op rijm. Door regelmatig voor te lezen leg je dus een goede fundering voor de taalontwikkeling van je kind. Er wordt zelfs gezegd dat kinderen die 15 minuten per dag worden voorgelezen duizend nieuwe woorden per jaar leert.

Verder leren kinderen door voorlezen:

  • een bredere en grotere woordenschat
  • dat woorden uit losse verschillende klanken bestaan
  • dat verschillende letters samen een woord vormen
  • letters herkennen

Voorlezen aan oudere kinderen

Voor veel kinderen is voorlezen het eerste moment dat ze in aanraking komen met lezen en boeken. Je kunt er al mee beginnen als je kind nog maar een baby is.  Maar voorlezen is trouwens niet alleen voor baby’s en kleine kinderen. Oudere kinderen kun je ook heel goed voorlezen. Onder andere omdat het de woordenschat stimuleert en omdat het een gezellig moment kan zijn voor jou en je kind. Benieuwd naar alle redenen waarom je ook je oudere kinderen moet voorlezen? Je leest hier.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van je kind
Sluiten