Redactie
Redactie Opvoeden 6 jun 2018

Seksuele voorlichting voor je kind

Je dreumes zit in bad telkens aan zijn piemeltje. Je peuter vraagt wat ‘die knopjes’ (tepels) zijn. En je kleuter wil weten hoe zijn nieuwe zusje nou precies in jouw buik terecht is gekomen. Kinderen zijn nieuwsgierig. Ook op het gebied van seksualiteit.  Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met praten over seks. Hoe kleiner ze zijn, hoe makkelijker het is.

Sommige ouders denken – of hopen – dat ze pas rond een jaar of twaalf moeten beginnen met seksuele voorlichting. Niets is minder waar! In de eerste levensjaren wordt de basis gelegd voor hoe je kind de rest van zijn leven tegen seksualiteit aan zal kijken.
Voor kinderen zijn papa en mama hun grote voorbeeld. Ze leren van wat je doet, vindt en vertelt. Ouders gaan op een bepaalde manier om met seksualiteit en bloot zijn. Dat heeft invloed op het gedrag, de gevoelens en de ontwikkeling van je kind.

Ontwikkeling

Veel mensen maken de fout om kinderlijke seksualiteit te vergelijken met ‘volwassen’ seks. Dit zijn echt twee totaal verschillende zaken. Kinderen zijn niet bewust bezig hun seksualiteit te ontdekken, maar ontdekken dingen bij toeval en stellen uit kinderlijke nieuwsgierigheid veel vragen. Dus ook over seks.

Baby’s

Baby’s ontdekken rond een half jaar hun geslachtsorganen. Eigenlijk net zo toevallig als ze hun handjes en voetjes ontdekken. Pas na anderhalf jaar gaan vooral jongetjes meer doelbewust hun piemeltje aanraken.

Peuters

Peuters ontdekken het verschil tussen jongetjes en meisjes. Ze onderzoeken dan ook graag hoe papa en mama er van top tot teen uitzien. Vanaf een jaar of drie krijgen kinderen langzaamaan door dat seksualiteit ‘spannend’ is. Ze stellen menig ouder op de proef door zich te pas en te onpas uit te kleden of ‘vieze’ woorden te zeggen.

Kleuters

Met spelletjes zoals ‘vader en moedertje’ verkennen kleuters hun lichaam – en dat van anderen – verder. Ze gaan ook vragen stellen over hun lichaam, voortplanting en alles er omheen.

Vragen

Meestal komt zo’n vraag naar aanleiding van iets dat je kleine heeft meegemaakt. En uiteraard kun je vragen verwachten wanneer hij een broertje of zusje krijgt. Neemt een peuter nog vaak genoegen met een niet volledig antwoord, wil een kleuter al gauw het naadje van de kous weten. “Waar is die baby dan?” en “Hoe komt een baby in mama’s buik?” Door er samen met je kind over te praten, zal het je ook steeds makkelijker gaan. Als je openhartig bent, zal je kind leren dat seks iets is waar hij – later – van mag en kan genieten.

Tips en truuks

  • Ontwijk geen vragen – Als je de vraag ontwijkt, geef je een signaal dat het een ‘verboden’ onderwerp is.
  • Vertel de ‘simpele’ waarheid – Deskundigen zeggen wel: ‘Als je kind oud genoeg is om ernaar te vragen, is hij ook oud genoeg voor een eerlijk antwoord.’
  • Wees duidelijk, maar niet plastisch – Kindjes hebben geen behoefte aan ingewikkelde details. Noem de dingen wel bij hun naam. Dat maakt het later alleen maar makkelijker.
  • Gebruik boekjes, of ander voorlichtingsmateriaal
Reageer op artikel:
Seksuele voorlichting voor je kind
Sluiten