Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 29 feb 2020

Wow! Voormalig kankerpatient bevalt van baby na een gloednieuwe fertiliteitsbehandeling

De wonderen zijn de wereld nog niet uit en driewerf hoera voor de constante ontwikkeling van vruchtbaarheidsbehandelingen over de hele wereld!

Een 38-jarige vrouw die voorheen borstkanker had, is anderhalf jaar geleden bevallen van haar zoon. En dat is bijzonder, want de baby is geboren na de bevruchting van een  ongerijpte eicel, die voor de chemotherapie was weggehaald.

In Vitro Maturatie & In Vitro Vitrificatie

Wat maakt de behandeling van deze 38-jarige vrouw nou precies zo bijzonder?

Op het moment dat zij de diagnose borstkanker kreeg op 34-jarige leeftijd, wilden de artsen haar direct behandelen. Wel was op dat moment onzeker of zij na de chemotherapie ooit nog zwanger zou kunnen worden op de natuurlijke weg, omdat de behandeling mogelijk de eierstokken zou kunnen aantasten.

Artsen besloten daarom om vlak voor de start van de chemotherapie eicellen uit haar eierstokken te halen en deze in te vriezen, zoals ook normaal gesproken gebeurt met bijvoorbeeld IVF.
Op een inwendige echo waren 17 follikels te zien, maar geen van deze follikels waren al rijp. Afwachten tot de follikels rijp waren, was door de snel groeiende kankercellen, echter geen optie meer.

Een team van fertiliteitsartsen besloten de onrijpe follikels alsnog uit de eierstokken te verwijderen, en deze in het laboratorium kunstmatig te rijpen. Op het moment dat deze eicellen uitgerijpt waren, werden ze ingevroren. Deze fertiliteitsbehandeling was toen vrij uniek. Het is één van de eerste keren dat eicellen zowel ‘in vitro’, wat letterlijk ‘in glas’ betekent, werden uitgerijpt en daarna ook werden ingevroren.

Een leven na kanker

Vier jaar na de diagnose van borstkanker, werd de inmiddels 38-jarige vrouw genezen verklaard. De vrouw had een vurige kinderwens, maar na een jaar van onsuccesvolle pogingen om op een natuurlijke manier zwanger te worden, meldde de vrouw zich weer bij de fertiliteitsartsen die haar eerder hadden behandeld.

Deze artsen besloten dat een fertiliteitsbehandeling in de vorm van kunstmatig stimuleren van de eierstokken teveel risico gaf op complicaties of het terugkeren van kanker. Daarom besloten zij om de gerijpte en ingevroren eicellen te ontdooien. Deze werden bevrucht, en een bevruchte eicel werd teruggeplaatst. Negen maanden later werd zoon Jules geboren.

Behandelend arts Professor Michael Grymberg noemde de geboorte van het jongetje een ‘heel bijzonder wetenschappelijk moment,’ en benadrukt het belang van deze succesvolle behandeling voor andere, jonge kankerpatiënten. Het verwerken van het nieuws dat je op jonge leeftijd kanker hebt, is volgens de arts al heftig genoeg. En het nieuws dat dit mogelijk van invloed is op je kinderwens, is iets dat jonge vrouwen vanaf nu mogelijk bespaard kan blijven.

Met deze nieuwe fertiliteitsbehandeling kunnen vrouwen, na het krijgen van een kanker-diagnose, direct behandeld worden. Eicellen hoeven niet eerst uitgerijpt te worden in de eierstokken, wat zomaar een paar weken tot een maand langer kan duren. Onrijpe eicellen kunnen in het laboratorium uitgerijpt worden, waardoor er sneller gestart kan worden met chemotherapie of bestraling.

Tegenwoordig wordt er al vaker gebruik gemaakt van In Vitro Maturatie, dus het rijpen van eicellen in een laboratorium. Maar deze werden doorgaans na rijping, direct bevrucht en teruggeplaatst. In het geval van de 38-jarige vrouw, werden ze eerst na de maturatie nog ruim vier jaar ingevroren.

Bron: Mother.ly

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wow! Voormalig kankerpatient bevalt van baby na een gloednieuwe fertiliteitsbehandeling
Sluiten