Redactie
Redactie Vruchtbaarheid 6 jun 2018

Vragen aan Freya

Vervelend als iedereen om je heen kindjes krijgt en het bij jullie maar niet wil lukken. Freya is de landelijke en onafhankelijke vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Je vindt er nieuws, achtergrondinformatie, ervaringsverhalen en contact over vruchtbaarheid, problemen met zwanger worden en ongewilde kinderloosheid. Hanneke Nusselder is voorzitter van Freya.

Naam: Hanneke Nusselder
Mama van: Kelly en Wesley
Relatie: Gehuwd
Beroep: Counsellor, tevens voorzitter van Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Wat zijn de meest voorkomende behandelingen om zwanger te worden?

“Bij paren die geen vruchtbaarheidsprobleem hebben ligt de kans op een spontane zwangerschap gemiddeld rond de 25 procent per maand. In Nederland doet één op de zes paren met een kinderwens er langer dan een jaar over om zwanger te raken. Er is dan sprake van verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. De volgende behandelingen zijn dan mogelijk een optie: Ovulatie inductie. Intra Uteriene Inseminatie (IUI). In Vitro Fertilisatie (IVF). Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI).  Kunstmatige donor inseminatie (KID). Eiceldonatie.”

Hoe vaak komt het voor dat een spontane zwangerschap optreed na een IVF of ICSI behandeling?

“In een enkel geval komt het wel voor dat de vrouw na (soms talloze) behandelingen alsnog spontaan zwanger wordt. Hoe vaak dat precies gebeurt is niet bekend, hierover worden geen cijfers bijgehouden.”

Helpt een vruchtbaarheidsdieet of is dat onzin?

“Er zijn geen aanwijzingen dat een speciaal dieet helpt om makkelijker zwanger te worden. Gewoon gezond en gevarieerd eten, volgens de geldende normen van het voedingscentrum, is wel goed voor je algemene conditie, voor de gezondheid van de baby en het risico van aangeboren afwijkingen. Daarmee zeker een aanrader.
Uit onderzoek is echter gebleken dat veel vrouwen denken dat ze gezond eten, maar dat ze toch te weinig van de nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Daarnaast moet je vanaf het moment dat je zwanger wilt worden in elk geval foliumzuur slikken.”

Wat kun je zelf doen om zo vruchtbaar mogelijk te zijn?

“Helaas heb je niet veel invloed op je vruchtbaarheid, omdat dit voor een groot deel genetisch bepaald is. Om je kans te optimaliseren kun je wel wat dingen doen, zoals zorgen dat je gezond leeft, niet rookt, matig drinkt, geen drugs gebruikt en zorgt voor een normaal gewicht. Over- en ondergewicht kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Verder is het belangrijk om te weten hoe je cyclus in elkaar zit en wat de vruchtbare periode is, zodat de timing van de seks klopt. Als je drie keer per week vrijt, benut je elke maand de vruchtbare dagen. Maar niet iedereen komt daar aan toe. Let dan op je meest vruchtbare periode, dit is vlak voor en de dag van de eisprong.”

Zit er een leeftijdsgrens aan vruchtbaarheidsbehandelingen?

“De leeftijdsgrens voor vruchtbaarheidsbehandelingen ligt tussen de 40 en 42 jaar. De vruchtbaarheid van de vrouw begint af te nemen na haar 30e jaar, met een sterke daling na het 37e jaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde kans op zwangerschap bij 41 jaar gemiddeld op 0 ligt. Dit betekent dat een zwangerschap na 41 jaar uitzonderlijk is. “

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vragen aan Freya
Sluiten