“Wanneer krijg ik de eerste zwangerschapsklachten?” En nog 5 vragen over zwangerschapsklachten

Hoe zit het met ziek melden vanwege zwangerschapsklachten?

Zwangerschapsklachten zijn enorm vervelend en kunnen je dan ook echt in de weg zitten om je dag normaal door te komen.

En ja, soms kan je werk eronder lijden. Een hele werkdag door ploeteren terwijl je je eigenlijk niet goed voelt, is heel lastig als je zwanger bent. Maar mag je je zomaar ziek melden voor elke klacht die je krijgt?

Het antwoord is lastig. Elke werkgever gaat hier anders mee om. De ene baas doet er niet moeilijk over, terwijl een andere werkgever hier wel streng in is. Je zal dit dus zelf moeten bespreken met je baas. Wat is haalbaar en hoe kunnen jullie een compromis sluiten?

Ben je vaak in de ochtend misselijk? Overleg dan bijvoorbeeld om ‘s ochtends thuis te werken en op kantoor te komen als het allemaal is gezakt. Of ga eerder weg van kantoor om thuis vanaf de bank nog wat te doen als je vaak last hebt van rugklachten.

Wettelijk gezien is er wel het één en ander geregeld als je vaak of langdurig ziek bent door je zwangerschap. Als je ziek wordt voor je verlofperiode tijdens de eerste 24 weken van je zwangerschap, dan kan je werkgever een Ziektewet-uitkering aanvragen. Deze loopt tot de dag dat je weer beter bent of tot wanneer je verlofperiode begint.

Dat geldt ook als je ziek wordt ná de eerste 24 weken. Je krijgt tijdens je afwezigheid gewoon 100% van je loon uitgekeerd. Tijdens je verlofperiode heb je geen recht op deze Ziektewet-uitkering, maar als je ziek wordt na je bevalling dan maak je hier wel weer aanspraak op. Je uitkering is dan ook 100% en kan tot 2 jaar lang worden uitgekeerd.

Wil je meer weten wat je rechten zijn? Check het UWV voor meer informatie over ziekte tijdens je zwagerschap. 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
“Wanneer krijg ik de eerste zwangerschapsklachten?” En nog 5 vragen over zwangerschapsklachten
Sluiten