Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

Vrienden voor het leven?

Spontaan een terrasje pakken na de geboorte van je baby is er niet meer bij en tot diep in de nacht op stap gaan al helemaal niet. Van een zorgeloze meid verander je ineens in een zorgende moeder. Je hebt nauwelijks vrije tijd en je vriendinnen voelen zich verwaarloosd. Ze begrijpen niet waarom alles opeens om je baby draait. Kan jullie vriendschap de komst van jouw baby overleven? Natuurlijk! Maar je moet er wel aan werken.

Het is verbazingwekkend hoe zoiets kleins en onschuldigs als een baby zulke grote gevolgen kan hebben voor je hele leven. Niets is meer hetzelfde. Ook je vriendschappen niet. Daar moet je voor oppassen! Het is wetenschappelijk bewezen dat vriendschappen goed zijn voor je gezondheid. Ze versterken je immuunsysteem, houden je hart gezond en verkleinen het risico op depressie. Dus koester je vriendinnen!

Vol verwachting

Je vertelt het grote nieuws van je zwangerschap aan je vriendinnen. Onmiddellijk beginnen de veranderingen. Natuurlijk zijn ze blij voor je. Maar ze zijn misschien ook een beetje bang dat er straks geen plaats meer is voor hen in jouw leven. Tenzij ze zelf kinderen hebben, kunnen ze jouw overweldigende gevoelens van liefde en bezorgdheid soms moeilijk écht begrijpen. Betrek je vriendinnen bij je zwangerschap en je baby’s avonturen. Laat je vrienden weten dat ze nog steeds belangrijk voor je zijn en dat je graag tijd met hen doorbrengt, ook al zal het minder zijn dan vroeger.

It’s a date!

Juist omdat je nu minder tijd hebt voor je vrienden, maak je er een feest van als je met ze afspreekt. Pak je agenda en reserveer een vaste tijd – bijvoorbeeld eens in de veertien dagen of een keer in de maand. Dat is jullie tijd om lekker bij te kletsen, leuke dingen te doen of te genieten van lekker eten. Wijd je tijdens deze afspraken helemaal aan je vrienden. Natuurlijk wil je dat je vrienden jouw kindje leren kennen, en dat vinden zij ook leuk. Maar ze vinden het ook fijn om je aandacht niet te hoeven delen. Dus laat je kindje thuis en geniet van je vrienden!

Twee vliegen in één klap

Omdat je het zo druk hebt, kun je alledaagse verplichtingen veranderen in de ideale kans om bij te kletsen met je vriendinnen. Je wekelijkse excursie naar de supermarkt wordt veel gezelliger als je samen met een vriendin gaat. En naderhand ga je gezellig iets drinken met elkaar. Zeker in de sportschool geldt dat gedeelde smart halve smart is. Jezelf veranderen in een hijgend en zwetend hoopje ellende is lang zo erg niet als je vriendin zich afbeult op de loopband naast je. Je houdt elkaar gemotiveerd en blijf je op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen in jullie leven.

Andere gesprekstof

Jouw baby is de mooiste, knapste en liefste baby ooit en dat moet de hele wereld weten. Begrijpelijk, maar pas op. Natuurlijk willen je vrienden horen hoe het met je kind gaat. Toch kun je niet verwachten dat ze net zo opgewonden zijn als jij over iedere ontwikkeling of het aantal luiers dat je dagelijks verschoont. Vergeet niet dat je meer bent dan alleen een moeder. Je bent ook een vriendin. Dus wees geïnteresseerd in de verhalen en problemen van je vriendinnen.

Vrienden met kinderen

Na de geboorte van je baby zul je merken dat je vanzelf het gezelschap van andere ouders zoekt. Dit zijn mensen die de uitdagingen van het ouderschap kennen en begrijpen hoe heerlijk het is om over je kindje te praten. Jullie wisselen tips uit, vragen advies en delen ervaringen. Maar kijk uit voor het beruchte baby opschepcircus. Iedere baby ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Houd je vriendschap leuk en maak er geen wedstrijd van.

Niet te redden

Je vriendschappen zijn het waard om voor te vechten, maar er komt een moment dat je moet accepteren dat het niet langer gaat. Dat is verdrietig, maar mensen veranderen en hun levens gaan een andere richting uit. Daar kun je niks aan doen. Troost je. Met een baby kom je veel nieuwe mensen tegen en maak je vanzelf nieuwe vrienden.

Reageer op artikel:
Vrienden voor het leven?
Sluiten