Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Zwanger 21 dec 2020

Hoe kan je een vriendin die een miskraam heeft gehad steunen?

Een vriendin van je heeft een miskraam gehad. Wat kan je doen of zeggen om haar te steunen in deze moeilijke periode? Dit kan soms lastig zijn. Iedere vrouw gaat op een andere manier om met dit verlies. Dit zijn vijf manieren waarop je een vriendin die haar kindje heeft verloren door een miskraam, een hart onder de riem kan steken.

Zo steun je een vriendin na een miskraam…

1. Erken het verlies dat bij een miskraam hoort

Er zijn veel vrouwen die zich eenzaam voelen na het verlies van hun kindje. Ze hebben soms het gevoel dat ze niet mogen rouwen, omdat de miskraam bijvoorbeeld vroeg in de zwangerschap was. Dit zou niet zo mogen zijn! Iedere vrouw heeft het recht om te rouwen om de toekomst die zij voor zich zag. Of zij nu zes of twintig weken zwanger was…

Je wilt niet dat je vriendin zich eenzaam voelt. Het is om deze reden belangrijk om het verlies te erkennen. Laat je vriendin weten dat je het heel erg vindt en dat je altijd voor haar klaar staat. Zeg in in ieder geval iets! Dat is het minste wat je kan doen.

2. Stuur een kaartje of bos bloemen

Wil je even goed nadenken over wat je wilt zeggen? Of ben je bang dat je op het verkeerde moment appt of belt? Dan kan je altijd een kaartje of een bos bloemen sturen naar je vriendin die een miskraam heeft gehad. Met dit gebaar laat je ook zien dat je in gedachten bij haar bent.

3. Vermijd de goedbedoelde peptalks

Mensen zijn snel geneigd om iets positiefs of geruststellends te zeggen tegen iemand die een miskraam heeft gehad. Je wilt iemand graag een hart onder de riem steken.

Heel erg lief, maar het is een absolute no-go om te zeggen dat ‘alles gebeurt met een reden’ of dat ‘ze het altijd nog een keer kan proberen’. Deze goedbedoelde peptalks geven de indruk dat je het verlies niet heel erg serieus neemt… En dat helpt je vriendin niet.

4. Bied praktische hulp aan

Een miskraam is op emotioneel en fysiek gebied een heftige gebeurtenis. Een miskraam doet een hoop met je hormonen en kan je ook erg vermoeid maken. Je vriendin zal blij zijn met alle praktische hulp die ze kan krijgen.

Er zijn zoveel dingen die je kan doen. Bied aan om de boodschappen te doen. Draai een wasje. Of maak kant-en-klaar-maaltijden die zo de oven of magnetron in kunnen.

5. Vergeet de partner niet

Er zijn twee ouders betrokken bij een miskraam. De moeder van de baby ervaart mentale én fysieke problemen, maar vergeet niet dat haar partner ook verdriet heeft. Probeer ook eens te vragen hoe het met hem (of haar) gaat. De partner kan ook zeker een steuntje in de rug gebruiken.

Lees ook:

Supporting someone who has had a miscarriage

Reageer op artikel:
Hoe kan je een vriendin die een miskraam heeft gehad steunen?
Sluiten