Sherita Jager
Sherita Jager Mama 22 feb 2019

Onderzoek bewijst: vriendinnen zijn belangrijk voor moeders

Wij weten al lang dat het hebben van vriendinnen heel belangrijk is. En voor jonge ouders is een goede vriendenkring zelfs nóg belangrijker, blijkt uit een recente studie. Onderzoekers ontdekten dat wanneer moeders kunnen rekenen op hulp van hun omgeving, hun peuters hogere testscores hadden bij cognitieve testen.

Goede vriendinnen, slimmer kind?

Vooral tijdens die eerste weken zijn je vriendinnen en familie je steun en toeverlaat om een mooie start te maken. Alles is nieuw en spannend, en je kunt altijd wel wat extra hulp gebruiken. Niet alleen voor jou is dit fijn, maar het lijkt er op dat het effect van een goede omgeving, ook van invloed is op jouw kind, zelfs twee jaar later!

Hogere score of cognitieve testen

Onderzoekers ontdekten wanneer moeders een ondersteunend netwerk van vrienden hadden, hun kinderen beter presteerden op cognitieve testen. Moeders die drie of vier mensen in hun kring hadden waar ze op konden steunen voor hulp en die ze konden vertrouwen, bleken peuters te hebben die hoger scoorden op cognitieve testen. Moeders die meldden dat ze minder steun hadden, bleken peuters te hebben die lager scoorden.

Meer steun, hogere testscore

Voor dit experiment bestudeerden onderzoekers de gegevens van 1082 moeders en kinderen. Ze vroegen de moeders naar hun gezinsstructuur, vriendschappen en relaties in hun gemeenschap, en keken ook naar de testresultaten van de cognitieve testjes die werden gedaan toen hun kinderen de twee jaar oud waren. Over het algemeen hadden moeders gemiddeld 3,5 vrienden in hun sociale ondersteuningsnetwerken. Hoe meer vrienden de moeders hadden, hoe hoger de kinderen cognitieve testscores hadden.

Blije mama, blij kind

Onderzoeker Kaja LeWinn vertelt aan Reuters waarom moeders die op meer steun kunnen rekenen, vaker peuters hebben die op cognitief vlak verder ontwikkeld zijn. “Moeders met een groot sociaal netwerk kunnen gebruik maken van deze contacten om de lasten van het ouderschap te verdelen. De mensen in je sociale kringen bieden niet alleen emotionele steun, maar ook echte steun zoals babysitten of een boodschapje doen. Deze middelen kunnen de stress die ouders voelen bij het ouderschap verminderen en de mentale gezondheid van de moeder verbeteren. Beide hebben een positieve invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling van het kind.” Het is terug te leiden naar het eeuwenoude principe: Blije mama, blij kind.

Meer weten over vriendinnen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: vriendinnen zijn belangrijk voor moeders
Sluiten