Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 13 jun 2019

Onderzoek wijst uit: vrouwen met deze bloedgroep krijgen op latere leeftijd makkelijker kinderen

Zwanger worden als je wat ouder bent? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met bloedgroep A vruchtbaarder zijn op latere leeftijd!

Het onderzoek werd gedaan in 2010, onder en groep van 560 vrouwen. Al deze vrouwen ondergingen een vruchtbaarheidsbehandeling omdat ze een kinderwens hadden die ze in vervulling wilden laten gaan.

Het effect van follitropine

Alle vrouwen in het onderzoek bleken een hogere hoeveelheid follitropine in hun bloed te hebben. Dit is een follikelstimulerend hormoon, waarbij een hoge hoeveelheid in het bloed aangeeft dat een vrouw sneller door haar voorraad eicellen zal gaan.

De voorraad eicellen van een vrouw is namelijk niet eindeloos. Zodra een meisje wordt geboren, heeft zij al haar maximale hoeveelheid eicellen opgeslagen liggen. Gemiddeld is dit aantal ongeveer 1 miljoen. Per jaar worden er ongeveer 10.000 eicellen afgebroken.
Zodra er bijna geen eicellen meer op voorraad zijn, zal de vrouw in de overgang komen.

Uit het onderzoek kwam echter ook naar voren dat vrouwen met bloedgroep A de minste hoeveelheid follitropine in hun bloed hadden. Zij hadden daardoor op latere leeftijd nog de hoogste aantal eicellen beschikbaar. Hierdoor is de kans op een kind op latere leeftijd dus hoger dan bij vrouwen met bloedgroepen O en B.

Bloedgroep A

Als we kijken naar de gehele wereldbevolking, heeft ongeveer 27% bloedgroep A. Goed nieuws: in Nederland ligt dit aantal echter veel hoger. Daar heeft ongeveer 42% bloedgroep A.
Alleen bloedgroep O is in Nederland groter, met ongeveer 47%. Er is slechts 1 land waar bloedgroep A nog meer voorkomt; Noorwegen.

Er wordt verder onderzoek gedaan naar de effecten van verschillende soorten bloedgroepen op de vruchtbaarheid bij vrouwen die niet in een fertiliteitstraject zitten, maar natuurlijk zwanger worden.
 

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: vrouwen met deze bloedgroep krijgen op latere leeftijd makkelijker kinderen
Sluiten