Vruchtbaar? Herken de symptomen

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om te weten wanneer je vruchtbaar bent. Je vergroot namelijk de kans op een zwangerschap als je in de periode vrijt, waarin de eisprong plaatsvindt. Je kunt aan je lichaam merken wanneer je in deze periode zit. Lees hier welke syptomen je kunt herkennen. 

1) Baarmoederhalsslijm, Cervixslijm

Of je vruchtbaar bent, kun je merken aan je baarmoederhalsslijm. De eerste week na je menstruatie zit je baarmoedermond helemaal dicht. Het baarmoederslijm is dan dik en taai en moeilijk doordringbaar voor zaadcellen. Zodra je in je vruchtbare periode komt en de eisprong dichterbij komt, wordt de baarmoedermond zachter en de opening groter. Het baarmoedersslijm wordt ook steeds meer vloeibaar, meer helder en elastisch. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen makkelijker de baarmoederhals kunnen bereiken. Zo merk je vlak voor je vruchbare periode, dat je meer afscheiding hebt dan normaal. Hoe je dit precies bij jezelf kunt merken lees in de Billings Ovulatiemethode »

2) Lichaamstemperatuur

Ook aan je lichaamstempertauur kun je merken dat je voor de eisprong zit. Vlak voor de eisprong daalt namelijk je lichaamstemperatuur. Het gaat maar om een kleine daling dus hij is moelijk waarneembaar. De methode werkt ook alleen maar als je een regelmatige cyclus hebt en je je cyclus een tijdje bijgehouden hebt en ingevuld hebt in een grafiek. Zodra je de daling in je temperatuur meet, is je eisprong namelijk al bijna geweest. Als je dan pas gaat vrijen zou het al weer te laat kunnen zijn. Maar heb je een regelmatige cyclus dan kun je hieruit prima opmaken wanneer jouw eisprong is.  Lees hier hoe de temperatuurmethode werkt »

3) Ovulatietesten

Met een ovulatietest kun je zelf erg gemakkelijk zien wanneer je in je meest vruchtbare periode zit. Ovulatietesten meten namelijk wanneer in je menstruatiecyclus jouw LH-piek stijgt. De LH-piek stijgt als de eisprong er aan zit te komen, omdat dit hormoon ervoor zorgt dat het eitje rijpt en uit de eierstok vrijkomt. Je bent het meest vruchtbaar op de dag van de stijging van het LH en op de dag erna. Zo weet je precies wanneer je moet vrijen om de kans op een zwangerschap te verhogen. Lees alles over de ovulatietest of bestel hem direct »

Reageer op artikel:
Vruchtbaar? Herken de symptomen
Sluiten