Gina Koninkx
Gina Koninkx Zwanger worden 12 okt 2020

Let op met ovulatie-apps: uit onderzoek blijkt dat deze onbetrouwbaarder zijn dan je misschien denkt

Er zijn steeds meer vrouwen die gebruik maken van ovulatie-apps. In deze app kun je exact bijhouden wanneer je vruchtbaar bent, handig voor vrouwen met een kinderwens. Echter, uit onderzoek blijkt dat deze apps veel minder betrouwbaar zijn dan de meeste vrouwen denken en dat is zorgelijk.

Apps over vruchtbaarheid

Ze zijn ontzettend populair: apps die je vertellen wanneer je vruchtbaar bent. Vooral vrouwen met een kinderwens maken er volop gebruik van en vertrouwen volledig op het oordeel van de app. Toch blijkt uit onderzoek van Queensland Fertility Group dat deze apps vaak misleidende informatie delen met hun gebruikers.

Deze onderzoekers kwamen erachter dat van de 400 apps die zij onderzochten, maar 36 (!) apps betrouwbaar waren. Niet veel dus.

LEES OOK: Wens om zwanger te worden? De Billings ovulatiemethode van stap tot stap uitgelegd

Wat gaat er mis?

Hoewel veel vrouwen die een kinderwens hebben deze apps gebruiken, gebruikt ook een groep vrouwen deze app die juist niét zwanger wil worden. Veel van deze apps fungeren ook als tool voor vrouwen die niet zwanger willen worden, echter is de app daar niet op ingericht en dit leidt tot foutieve adviezen.

Uit cijfers van ditzelfde onderzoek blijkt ook dat maar liefst 83% van de apps niet in staat is de correcte uitgerekende datum van zwangere vrouwen te berekenen en 57% van de apps gaf überhaupt foutieve informatie over de ovulatie van de desbetreffende vrouw.

Daarnaast maken weinig van deze ovulatie-apps gebruik van goede literatuur, nergens is juiste bronmelding te vinden. Zorgelijk omdat het aantal vrouwen dat volledig vertrouwt op deze apps zo hoog is.

Advies

Ben niet afhankelijk van deze zogenaamde medische apps. Vaak gaat het al mis bij het invoeren van informatie over onze cyclus waardoor alles wat de app je daarna vertelt ook niet juist is.

Heb je problemen met zwanger worden? Schakel dan de hulp in van je huisarts, die kan jou veel meer vertellen over vruchtbaarheid dan deze apps (waar altijd een marketingmodel achter zit). Vertrouw op de kunde van medische specialisten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Sidney Morning Herald

Reageer op artikel:
Let op met ovulatie-apps: uit onderzoek blijkt dat deze onbetrouwbaarder zijn dan je misschien denkt
Sluiten