Begin je New Year happy én vruchtbaar met vitamine D!

Het nieuwe jaar breekt aan, tijd voor goede voornemens! Misschien is het wel jouw grootste wens om in 2020 zwanger te worden. Hoe bereid je je lichaam daar goed op voor? Eet en leef gezonder, maar vergeet ook de werking van vitamine D niet!

In dit artikel vertellen we je meer over de werking van deze vitamine, en waarom het de vruchtbaarheid positief kan beïnvloeden. Voor zowel jou als je partner!

Wat doet vitamine D voor je lichaam?

De belangrijkste taak die vitamine D heeft, is om calcium goed op te laten nemen door het lichaam. Calcium zorgt op z’n beurt voor een goede groei, sterke botten, tanden en spieren. Ook het immuunsysteem kan een boost krijgen van deze vitamine.
Wat vitamine D zo bijzonder maakt, is dat het lichaam in principe zelf in staat is om het aan te maken. Door je regelmatig in direct zonlicht te begeven, kan het lichaam deze vitamine zelf aanmaken. Maar de vitamine komt ook voor in voeding.

Vitamine D bestaat uit twee varianten: D2 en D3. De eerste komt voornamelijk voor in schimmels en paddenstoelen, terwijl vitamine D3 vooral voorkomt in de huid van mens en dier. Daarom haal je vitamine D3 vooral uit dierlijke stoffen, zoals vis, en in mindere mate uit vlees en eieren.

Een tekort kan leiden tot vergroeiingen en afwijkingen aan botten en het skelet. Oudere mensen met een tekort aan vitamine D kunnen op latere leeftijd last krijgen van botontkalking of spierzwakte.

Als supplement

Helaas wonen we niet in een land waar we elke dag lang genoeg blootgesteld worden aan ultra-violette straling. Ook zijn er bepaalde groepen mensen die meer behoefte hebben aan vitamine D dan dat het lichaam zelf aanmaakt. Denk aan jonge kinderen die nog in de groei zijn, oudere mensen, maar ook zwangere vrouwen. Daarom is het zeer aangeraden om vitamine D als supplement te nemen. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram. Mensen boven de 70 jaar oud kunnen dit verhogen naar 20 microgram.

Als je kiest voor een supplement, kies dan altijd voor vitamine D3. Dit is een actievere vorm.

Vitamine D en vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid van de vrouw

Als je graag zwanger wil worden, is het verstandig om naar je algehele gezondheid te kijken. Ook kan je menstruatiecyclus je veel vertellen over jouw kansen om snel zwanger te worden. Daar lees je meer over in dit artikel.
Als je menstruatiecyclus afwijkt in lengte, of in intensiteit van de bloeding, kan dat komen door hormoonafwijkingen. Daar kunnen supplementen bij helpen, zoals een goede multivitamine. Maar ook regelmatige inname van vitamine D kan je lichaam klaarmaken voor een gezonde zwangerschap.

Vruchtbaarheid van de man

Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben het sperma onderzocht van 300 willekeurig gekozen mannen. Tegelijkertijd werd er gekeken naar de hoeveelheid vitamine D in het lichaam. Er werd al snel een verband gelegd tussen een lage hoeveelheid van deze vitamine en minder beweeglijk zaad. Wil je dus zwanger worden? Neem dan niet alleen zelf een supplement, maar laat je partner deze ook slikken. Verdere onderzoeken wijzen inmiddels uit dat vitamine D de beweeglijkheid van zaadcellen ten goede kan komen.

Gezondheid van de baby

Zoals eerder gesteld in dit artikel, is een dagelijkse dosis vitamine D essentieel voor de groei en ontwikkeling van spieren en botten. Dit geldt dus ook voor je ongeboren kindje! Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het in conditie houden van het afweersysteem.
Het UMC Utrecht deed in 2011 een onderzoek naar de aanwezigheid van vitamine D in het navelstrengbloed van pasgeboren baby’s. Slechts 46% bleek genoeg vitamine D in het bloed te hebben. Wat ook opviel, is dat kindjes met een tekort sneller het RS-virus onder de leden kregen. Hoewel bijna alle kindjes het RS-virus op jonge leeftijd krijgen, bleek de ontstekingsreactie op het virus bij baby’s met genoeg vitamine D in het lichaam, veel minder.

Dus, lieve aanstaande moeders: wees verstandig en neem het supplmenet samen met je partner vanaf kinderwens, tot de geboorte van je baby!

Lees ook: Moe en futloos? Zo herken je een vitamine D tekort

Reageer op artikel:
Begin je New Year happy én vruchtbaar met vitamine D!
Sluiten