Vruchtbaarheidscyclus van de vrouw

Je bent vruchtbaar als er een rijp eicelletje in de eileider is aangekomen. Dit gebeurt iedere maand. Als de eicel wordt bevrucht met een zaadcel ben je zwanger. Als er geen bevruchting plaats vindt, word je na een tijdje ongesteld. Door te weten wanneer er een rijpe eicel in je lichaam is, weet je ook wanneer je zwanger kunt worden.

Voordat er iedere maand een eicel volledig rijp kan worden, gebeurt er een heleboel in je lichaam. Wist je dat je geboren bent met zo'n twee miljoen eicellen? In de eerste levensjaren van een meisje sterven er al een heleboel eicellen af. Uiteindelijk heb je nog 200.000 kansmakende eicellen over vanaf het moment dat je vruchtbaar bent. De pubertijd dus. Vanaf dat moment komen er onder invloed van het hormoon oestrogeen elke maand een aantal eicellen tot rijping. Toch zal er maar één eicel volledig rijpen. Op dat moment is de eicel klaar om uit de eierstok te 'springen'. Dit noem je de eisprong. De eicel is nu in de eileider en klaar om bevrucht te worden.

Eenmaal in de eileider

Als de eicel eenmaal in de eileider is aangekomen, is het wachten op de zaadcellen. De eicel 'leeft' zo'n zes tot vierentwintig uur. In die tijd moet de eicel bevrucht worden, anders word je gewoon weer ongesteld en zal je lichaam een volgende eicel tot rijping brengen in de volgende cyclus. Zaadcellen leven langer dan eicellen, namelijk tussen de 48 tot 72 uur. Met een simpel rekensommetje zie je dat je dus twee tot drie dagen per maand zwanger kunt worden.

Wanneer heb je een eisprong

Meestal vindt de eisprong plaats tussen een week na de laatste menstruatie en twee weken voor het begin van de volgende menstruatie. Er zijn manieren om exact te bepalen wanneer je een eisprong hebt, en dus vruchtbaar bent.

Temperaturen

Als je een eisprong hebt, stijgt je lichaamstemperatuur met enkele tienden van een graad. Als je dus weet wat jouw normale temperatuur is, kun je ook ontdekken wanneer deze iets hoger is dan normaal. Je kunt je eigen temperatuur echter niet baseren op een paar metingen. Om dit goed te bepalen moet je twee tot drie maanden iedere dag rond hetzelfde tijdstip je temperatuur opnemen. Om een zo precies mogelijk beeld te geven doe je dat via de anus (rectaal). De uitkomsten zijn dan preciezer dan via de mond, via het oor of onder de oksel. Schrijf alles in een schriftje op. Na enkele maanden zie je wanneer jouw temperatuur iets hoger ligt dan normaal. Zo ga vanzelf een patroon ontdekken en kom je er achter wanneer je vruchtbaar bent.

Varentest

Je kunt er ook voor kiezen om een varentest te kopen. Dit is een heel klein apparaatje dat je kunt vergelijken met een klein, dik potlood. Je kunt deze op twee manieren gebruiken: via de mond of via de vagina. Als je er voor kiest om speeksel te gebruiken is de test 98% betrouwbaar. Als je vaginaal vocht gebruikt is de test zelfs 99% betrouwbaar. De varentest geeft niet alleen aan wanneer je een eisprong hebt, maar waarschuwt je al drie tot vier dagen voor de eisprong tot twee dagen daarna. Dit omdat je ook kunt vrijen vóór de eisprong om zwanger te raken. Zaadcellen leven immers 48 tot 72 uur.

Overige testen

Net als de varentest geven de overige ovulatietesten aan wanneer je een eisprong (ovulatie) hebt. Het grote verschil zit in de aankoop. Deze testen bestaan namelijk uit losse strips, éénmalig te gebruiken. De overeenkomst met de varentest is dat ze beide het ovulatiehormoon LH (luteïniserend hormoon) opsporen dat verantwoordelijks is voor de eisprong. Maar waar dit bij de varentest door middel van vaginaal vocht of speeksel gebeurt, werken de andere testen met urine, net als een zwangerschapstest.

Reageer op artikel:
Vruchtbaarheidscyclus van de vrouw
Sluiten