Redactie
Redactie Algemeen 12 jul 2018

Vruchtbaarheidskalender

Als je zwanger bent, is het normaal dat je vaginale afscheiding verandert. Maar over welke veranderingen hebben we het dan? Wat kun je verwachten? Mama en Zo legt het uit.

Afscheiding na bevruchting

Je merkt vaak meteen nadat je zwanger bent geworden dat je afscheiding verandert. De hoeveelheid neemt toe en het kan in het begin wat dikker zijn of van kleur veranderen. Dit komt doordat je lichaam moet wennen aan de zwangerschap.

Afscheiding tijdens je zwangerschap

Normale afscheiding tijdens je zwangerschap is doorzichtig of wit en vloeibaar, slijmerig en plakkerig. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe wateriger en dunner je afscheiding wordt. Veel vrouwen vinden het moeilijk om dan afscheiding van vruchtwater te onderscheiden. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater zoetig ruikt en afscheiding praktisch geurloos is. Daarnaast is afscheiding plakkerig en vruchtwater niet. 

Mama en Zo tip:Zo onderscheid je vruchtwater van afscheiding

Vaginale hygiëne

Als je afscheiding toeneemt tijdens je zwangerschap, is er een grote kans dat je juist jezelf extra goed wilt wassen. Maar pas op, was je vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep en ook geen speciale vaginale zeep, zelfs die kan de zuurgraad van je vagina beïnvloeden en de kans op een infectie vergroten.

Wist je dat...jeuk

Wat als je afwijkende afscheiding hebt?

 • Korrelige afscheiding
  Een korrelige afscheiding duidt vaak op een (beginnende) schimmelinfectie. Dit is niet schadelijk voor je baby. Neem contact op je met je huisarts voor een juiste behandeling.
   
 • Bloederige afscheiding
  Als er bloed in je afscheiding zit, hoeft er niet iets mis te zijn. Zeker tijdens de eerste maanden van je zwangerschap kun je door hormonale veranderingen en innesteling van het eitje wat bloedverlies hebben.
   
 • Andere kleur afscheiding
  Lichtbruine afscheiding kan te maken hebben met wat licht bloedverlies, zie hierboven. Als je afscheiding groen of geel wordt, is het verstandig om je huisarts te bellen.
   
 • Waterige afscheiding
  Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe wateriger je afscheiding zal worden. Dit is volkomen normaal. Twijfel je of het vruchtwater is? Je kunt makkelijk een check uitvoeren. Vruchtwater heeft een zoetige geur en is niet plakkerig.

Twijfel je of jouw afscheiding normaal is? Neem dan contact op met je huisarts.

Reageer op artikel:
Vruchtbaarheidskalender
Sluiten