Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger worden 6 aug 2020

Vruchtbare dagen berekenen? Dat doe je op deze manier!

Wanneer jij en je partner hebben besloten een kindje te willen, verheug je je natuurlijk ontzettend op het moment dat je eenmaal in verwachting bent. Toch duurt het bij veel vrouwen even voordat ze zwanger zijn. Om de kans te vergroten, is het handig om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn.

Wij vertellen je hoe je die kunt uitrekenen.

Vruchtbare dagen

Iedere cyclus is een vrouw maar een paar dagen vruchtbaar. Het gaat om de dagen voor de eisprong tot een aantal uren na de ovulatie. Wanneer je in die periode seks hebt, kan je zwanger worden.

Hoe zo’n cyclus dan precies werkt? In de dagen dat je menstrueert maakt je lichaam zich in feite klaar voor een zwangerschap. Er komt een eicel vrij en dat proces wordt ook wel de eisprong genoemd. Op dat moment kan de rijpe eicel bevrucht worden door een spermacel.

Het is goed om te weten dat een dag na de eisprong de kans om zwanger te worden al heel klein is. Het is daarom goed om – wanneer je in verwachting wil raken – te weten wanneer je vruchtbare dagen te zijn.

Ovulatie berekenen

Je ovulatie en vruchtbare dagen kun je volgens de volgende formule berekenen:

  1. Pak de eerste dag van je laatste ongesteldheid
  2. Tel daarbij de lengte van je cyclus bij op, deze is gemiddeld 28 dagen
  3. Veertien dagen voor die datum vond je ovulatie plaats
  4. Je meest vruchtbare dagen waren op de dag van je eisprong en twee dagen daarvoor

Bovenstaande formule is uiteraard een schatting. De reden daarvoor is dat iedere cyclus per vrouw verschilt, zeker wanneer deze onregelmatig is. Mocht je meer zekerheid willen, dan kun je ook kiezen voor een ovulatietest.

Vruchtbare dagen

Wanneer je door bovenstaande berekening weet wanneer je ovulatie (of eisprong) plaatsvindt, kun je ook weten wat je vruchtbare dagen zijn. Die zijn namelijk op de dag van de ovulatie en de twee dagen daarvoor. Ook is er een kans dat je zo’n vijf tot drie dagen voor je eisprong al vruchtbaar bent. Wel is dan de kans op een bevruchting dan kleiner.

Vrijpartij

Mocht je niet je eisprong en vruchtbare dagen willen bijhouden, maar wel zwanger willen worden? Dan is het verstandig om in ieder geval twee keer per week seks te hebben. Dan is het namelijk het meest waarschijnlijk dat je seks hebt tijdens je vruchtbare dagen en een keer tijdens je meest vruchtbare dag.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vruchtbare dagen berekenen? Dat doe je op deze manier!
Sluiten