Waarom 88% van alle jonge moeders het ouderschap zwaarder dan ooit vindt

Het moge duidelijk zijn dat ouderschap een compleet andere vorm heeft aangenomen dan hoe jij zelf tientallen jaren geleden werd opgevoed.

De digitale revolutie heeft het leven op bepaalde vlakken makkelijker, sneller en efficiënter gemaakt. Maar het zorgt ook voor nieuwe uitdagingen in het opvoeden van kinderen. Dit kan leiden tot stress. Maar liefst 88% van Amerikaanse en Canadese ouders geeft aan dat zij het opvoeden van hun kinderen als zwaarder dan ooit ervaren.

Newborn moeders hebben zeker 6 maanden nodig om weer te wennen aan werken

De moderne opvoeding

Waar jij als kind waarschijnlijk nog lekker buiten speelde, soms TV keek, maar het aanbod nog zeer beperkt was, is dat tegenwoordig anders. Ouders worden geconfronteerd met nieuwe keuzes rondom digitale techniek. Denk aan het beperken van schermtijd, het wel of niet hebben van een eigen telefoon, internet-pesten en blootstelling aan onveilige websites. De constante afleiding van social media voor zowel kinderen als ouders, is ook een belangrijke factor.

Maar de steeds vaker voorkomende ouderlijke stress wordt niet alleen veroorzaakt door de snel veranderende digitale wereld. Veel stellen werken allebei; iets dat vroeger veel minder voor kwam. Dagen zijn daardoor drukker, waardoor een strakkere planning rondom het opvoeden en opvangen van de kinderen vereist is. In Amerika komen daar nog zorgen bij rondom de veiligheid van kinderen op school.

Deze optelsom resulteert in de conclusie dat bijna 88% van alle jonge moeders in Amerika en Canada de opvoeding van hun kinderen als zwaarder dan ooit ervaren. En dit kan ernstige consequenties hebben.

De millennial als moeder: dit typeert jou waarschijnlijk als ouder

De ouderlijke burn-out

Volgens Neil D. Brown, auteur van het Amerikaanse boek “Ending The Parent-Teen Control Battle,” uit een ouderlijke burn-out zich in chronische fysieke en mentale vermoeidheid. Die kunnen vervolgens leiden tot depressie, angst en fysieke gezondheidsklachten.

Als ouders te lang met deze klachten blijven rondlopen, heeft dit een groots effect op de kinderen in het gezin, maar ook op de werkvloer van de ouders. Langdurige uitval en verminderde effectiviteit en resultaten liggen op de loer.

De sleutel tot een gezonder en gebalanceerd leven, ligt volgens Neil Brown in eerste instantie bij de ouders zelf. Het is belangrijk om de valkuilen te herkennen die de constante stress veroorzaken. Probeer de verwachtingen die je van jezelf en het ouderschap hebt, aan te passen. Zorg dat je minder streng bent voor jezelf. Daarnaast is het belangrijk om quality-time met jezelf te waarborgen. Blijf de dingen doen waar je energie van krijgt, om een burn-out te voorkomen.

“Elk persoon heeft momenten voor zichzelf nodig. Of het nu een kwartiertje per dag is of een ochtend of nacht in de week, op deze manier zorg je voor jezelf én je mentale gezondheid.”

Thuiswerken met een baby of jonge kids (zonder door te draaien) doe je zó

Reageer op artikel:
Waarom 88% van alle jonge moeders het ouderschap zwaarder dan ooit vindt
Sluiten