Redactie
Redactie Gezin 15 okt 2018

Waarom de vader écht thuis moet zijn de eerste weken na de geboorte

Vanaf 2019 gaat er een nieuwe wet in die vaders recht geeft op 5 dagen verlof. Hoognodig, als je het ons vraagt, want het 2-daagse-verlof was wel erg ouderwets. Daarnaast kunnen de papa’s vanaf 2020 tot 5 weken verlof opnemen, terwijl 70 procent van het salaris wordt doorbetaald. Super!

Wij vonden het überhaupt al bizar dat (jonge) vaders minder tijd krijgen om door te brengen met hun kroost. Plus, als net bevallen moeder heb je jouw partner ook graag een tijdje thuis. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat je partner er de eerste weken na de geboorte bij is?

Belangrijk voor de band van vader kind

De zwangerschap en bevalling zorgen bij de vrouw voor de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon zorgt voor het moedergevoel en maakt dat je graag wilt zorgen voor je kindje. Bij een man gaat dit heel anders. Hij heeft geen automatische oxytocine-aanmaak, en moet dan ook tijd met zijn kind besteden om dit knuffelhormoon te creëren.

Een paar weken thuisblijven is dan ook dé manier om deze gevoelens te ontwikkelen. Daarnaast voelt de man zich gezien en gewaardeerd als hij weet wát hij precies kan doen met jullie kleintje en bekend is met de routine. Fijn voor hem en het kind!

Meer melk en minder depressie voor de mama’s

De laatste tijd is er gelukkig steeds meer aandacht voor postpartum depressies. Harde cijfers zijn er niet, maar veel vrouwen hebben in meer of mindere mate last van depressieve gevoelens na de geboorte van een kind. Spaanse onderzoekers ontdekten dat vrouwen die op hun man kunnen rekenen na de geboorte, een verminderde kans hebben om depressief te worden na de bevalling.

Daarnaast zorgt de aanwezigheid van je partner en de extra hulp thuis voor een boost in de hormoonlevels van de vrouw. Hierdoor maakt de moeder meer prolactine en oxytocine aan, wat weer zorgt voor een hogere melkproductie en een sneller toeschietreflex.

Tijd om te oefenen als gezin

Het krijgen van een kind is niet niets. De persoon waar je al jaren mee samenleeft is ineens niet meer het middelpunt, en jij bent dat ook niet voor hem. Kortom, jullie relatie verandert compleet. Je partner is de eerste tijd vooral vader, en jij volledig moeder, wat de relatie soms op scherp zet.

De tropenjaren – de eerste drie jaar na de geboorte van een kind – is een zware tijd. Het is daarom belangrijk dat jullie van elkaar op aan kunnen, goed samenwerken, dat er een fijne sfeer is, en dat ieder z’n rol kent. Een gezin ben je zomaar ineens, en het is daarom ook helemaal niet gek om daar een paar weken fulltime mee te oefenen.

Deze 10 dingen snappen toekomstige vaders níet aan zwangere vrouwen

Een goede verdeling van de huishoudelijke taken

Zodra papa ‘s morgens de deur uit is, begint het huishoudelijke werk voor de moeder, die na de geboorte vaak 2 tot 3 maanden thuisblijft. Zo’n 9 uur per dag staat ze er alleen voor, en ze krijgt er dan ook snel handigheid in. Ze leert te multitasken en met een beetje geluk gaat het allemaal soepel.

Maar nadat de moeder weer aan het werk is, blijven de koppels vaak in dit traditionele rolpatroon hangen. Dat moeders nog altijd de meeste huishoudelijke taken én de zorg voor het kind op zich nemen, is dan ook eigenlijk helemaal geen verrassing, als je het zo bekijkt. De rolverdeling kan heel anders zijn en blíj́ven, als vader ook langer thuis is.

Betere kansen op de werkvloer voor de vrouwen

Over werk gesproken. Het mag officieel écht niet, maar toch gebeurt het: discriminatie op de werkvloer. Er zijn maar weinig werknemers die staan te popelen om een vrouw met kinderwens aan te nemen. Naast het missen van werk vanwege de controlebezoeken, is de werkgever de werknemer ook nog eens ten minste 16 weken kwijt. Een man aannemen is daarom een veiligere gok.

Als het vaderschapsverlof nog meer omhoog wordt geschroefd, is er een grote kans dat deze ongelijkheid verdwijnt. In Zweden hebben ze hier al een goede oplossing voor bedacht. Ouders krijgen in totaal 16 maanden verlof. Dit verlof mag onderling verdeeld worden, mits beide ouders minimaal 3 maanden opnemen. Doe je dat niet, dan ben je het verlof kwijt.

Steun voor de moeder

En last but absoluut not least: moeders kunnen na de bevalling echt wat extra steun gebruiken. Als de kraamzorg weg is begint het écht. Slaaptekort, borsten die een eigen leven leiden, hechtingen die pijn doen, hormonen die je gek maken, een baby waar je voor moet zorgen én het huishouden dat gedaan moet worden. Een extra beetje hulp is echt geen overbodige luxe.

Reageer op artikel:
Waarom de vader écht thuis moet zijn de eerste weken na de geboorte
Sluiten