Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Waarom Deense opvoeding zo gelukkig maakt

In Denemarken zijn kinderen én ouders het gelukkigst, blijkt uit Europees onderzoek. Maar hoe bereik je dat geluk, ook middenin de winterblues? Met 'hygge', hebben we geleerd.

Take notes over dit opvoedingsadvies uit het gelukkigste land ter wereld. 

Wat is hygge?

Gelukkige kinderen worden gelukkige ouders, is de heersende gedachte in Denemarken. En die overall happiness wordt bereikt met hygge, het Deense woord voor 'gezelligheid'. Deense kinderen wordt van jongs af aan al geleerd hoe belangrijk het is om vaak af te spreken met familie en vrienden. Het zit in de opvoeding gebakken.

Zelf aan hygge doen

Qualitytime, dus. Dat krijgen we er in Nederland toch ook met de paplepel ingegoten? Maybe, maar in Denemarken wordt het nog een tandje belangrijker gevonden. Er bestaan zelfs basisregels om hygge zo goed en ontspannen mogelijk met je gezin, familie en vrienden uit te voeren. Om zelf ook aan hygge te doen, hoef je geen enkeltje Denemarken te boeken. Want eigenlijk is het simpel toe te passen, waar dan ook en door wie dan ook. Kijk maar:

1. Zet je telefoon en/of tablet uit

Behoeft weinig uitleg: je wilt bij qualitytime aandacht aan elkaar geven, niet aan social media en andere afleidingen.

2. Laat negativiteit even achter je

De sfeer blijft volgens de Denen het meest relaxed als je niet klaagt, oordeelt of opschept. Ook praten over de stress die je hebt, is niet hygge-proof. Het gaat er juist om dat je samen helemaal tot rust komt. 

3. Steek kaarsen aan

Dat zorgt voor een knus, warm sfeertje.

4. Geniet van eten en drinken

En daarmee doelen de Denen niet op healthy snacks en groene thee. Nee: snoep, taart, koffie, chocolademelk! Gezond doen, doe je maar weer na de hygge. 's Avonds goed de tandjes poetsen, ook.

5. Doe het sámen

Laat bijvoorbeeld niet slechts één iemand hollen om iedereen te voorzien van een drankje. Bied hulp aan. Van teamwork, word je volgens de Denen blij.

6. Deel grappige, lieve en opbeurende verhalen met elkaar

Die keer dat jullie helemaal in een deuk lagen om (n)iets, of samen iets bijzonders deden.

7. Kaart geen gevoelige onderwerpen aan

Bij hygge vermijd je alles wat ook maar iets van discussie aan zou kunnen wakkeren. Geen politiek dus, en opvoeding misschien maar ook niet.

8. Speel spelletjes

Typisch hygge, of het nu een bordspel, kaartspel of potje voetballen is. Je geniet van het moment en bent samen leuk bezig. Denen zijn overigens ook fan van samen zingen. En laat dat nou iets zijn waar veel kinderen dol op zijn.

9. Besef dat je maar eventjes samen bent

Tijd voor jezelf is, zeker als mama of papa zijnde, heel belangrijk. Hygge hoeft dan ook niet lang te duren. En juist omdat het maar voor even is, is het extra bijzonder. Haal dus alles eruit wat erin zit.

Ga jij hygge bij jou thuis invoeren?

Bron: Bedrock/NRC/thedanishway.com

Reageer op artikel:
Waarom Deense opvoeding zo gelukkig maakt
Sluiten