Redactie
Redactie Dreumes 7 jun 2018

Waarom eindeloos kletsen tegen je baby goed is

Praat jij ook honderduit tegen je baby, alsof het je beste vriendin is tijdens een sessie theeleuten? Lekker mee doorgaan. Baby's die worden voorgelezen of waar veel mee wordt gepraat, ontwikkelen hun taal namelijk sneller!

Met 15 maanden heeft een baby dan al een flinke voorsprong in de taalontwikkeling. En die voorsprong breidt zich alleen maar verder uit.

Altijd en overal kletsen met je baby

Al vanaf de geboorte heb je als ouder grote invloed op de taal- en spraakontwikkeling van je kind. Taal heb je bij alles nodig in het dagelijks leven. Reden genoeg om het tijdens de opvoeding dan ook te behandelen als muy importanto! Het leren van taal is een natuurlijk proces, maar dit betekent niet dat de verwerving van taal ook vanzelf gaat. Met andere woorden: als je kind niet genoeg taal als input krijgt, zal hij ook nooit goed leren praten. Taalontwikkeling heeft stimulatie nodig.

Tips taalontwikkeling:

 • Begeleid alles wat je doet met je kind bewust met taal.
 • Ga na of je kind het praten goed oppikt: wellicht goed om bepaalde beperkingen uit te sluiten (hoort/ziet je kind goed en begrijpt je kind voldoen?)
 • Houd gesprekjes met je kind. Dat kan altijd en overal: tijdens het eten, bij het naar bed gaan en – als je kind al wat ouder is – tijdens het naar school lopen.

Voorlezen van luier af aan

Heb jij ook een flinke plank, doos of zelfs kast volstaan met voorleesboekjes? Goed bezig! Naast dat het superfijn is om met je kind boekjes in te kijken en te lezen, is het dus ook heel goed voor de taalontwikkeling. Al met een baby kun je er regelmatig een boekje bijpakken, al is het maar om de plaatjes te bekijken. Dit stimuleert het lezen op latere leeftijd. Als je kind een kleuter is geworden, zo rond 5 jaar, kan het zich lang focussen op één ding. En dan kan het voorlezen van echte verhalen gaan beginnen! Je kind gaat via deze boekjes de wereld ontdekken en z'n fantasie ontwikkelen.

Tips voorlezen:

 • Gebruik het voorlezen als een rustmoment, bijvoorbeeld voor het slapen gaan. Televisie uit, speelgoed weg en gezellig samen zitten.
 • Voorlezen hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn. Laat je kind bijvoorbeeld woorden aanvullen, kleuren aanwijzen of het vervolg van het verhaal voorspellen. Praat over wat jullie samen zien
 • Blijf ook als je kind zelf al kan lezen, regelmatig voorlezen.
 • Omzeil moeilijke woorden en sla saaie passages over. Een kleuter hoeft niet alles te begrijpen, maar het moet wel interessant zijn en hem het liefst aan het lachen maken. Zo leert je kind dat lezen leuk is en wordt hij gemotiveerd het zelf te leren.

Lees ook: Inspiratie: 10x net even anders voorlezen

'Kijk me aan als we praten'

Kinderen hebben een omgeving nodig waarin ze aandacht krijgen en er op hen gereageerd wordt. Al vanaf de geboorte maakt een baby oogcontact. Een geluidloze schreeuw: talk to me! Ook als ze ouder worden, blijft oogcontact een belangrijk onderdeel van de communicatie met kinderen.

Tips oogcontact:

 • Ga na of je kind goed werkende oren en ogen heeft; dé lichaamsdelen die key zijn bij communiceren.
 • Vraag je kind jou aan te kijken of wacht tot hij je aankijkt voordat je gaat praten.
 • Overdrijf dit aankijken niet: sommige kinderen vertellen zonder oogcontact makkelijker als er iets aan de hand is, omdat oogcontact het moment misschien te intens maakt.

De kracht van herhaling

Kinderen houden van herhaling. Dat zie je terug in voorlezen. Steeds datzelfde boekje, steeds die ene passage uit het boekje dat mama of papa na moet doen, soms misschien tot vervelens toe. Waarom? Een kind wordt rustig van een vast patroon. Daarbij is herhaling een van de beste manieren om dingen te leren. Als je een boek al vaak hebt verslonden met je kind, zal 'ie het uiteindelijk haast uit z'n hoofd kunnen vertellen. Als je de woorden dan eens verandert, roept 'ie geheid: 'Neehee, dat staat er niet!'

Tips herhaling:

 • Probeer iedere avond een boekje voor te lezen: dat is een enorm fijne structuur voor je mini-me.
 • Pak er regelmatig een boekje met rijm bij: kleine kinderen worden van ritme in letterlijke zin rustig én rijm is voorspelbaar waardoor het kind het woord zelf in kan vullen.

Houd praten leuk voor je kind

Praten zou leuk moeten zijn voor een kind, en niet een jungle vol valkuilen. Als ouder kun jij daar bij helpen! Voorlezen, spelletjes doen, liedjes zingen, vragen stellen: iedere dag kun je praten enorm entertaining maken voor je welp, waarbij fouten maken mág.

Tips praten:

 • Laat je kind rustig praten en neem de tijd om te luisteren en te antwoorden. Help je kind zo nodig verder vertellen door iets te herhalen wat het heeft gezegd of door een vraag te stellen.
 • Luister naar en reageer op wat je kind zegt, niet zozeer op hóé hij het zegt.
 • Verbeter kromme zinnen niet, maar herháál de uiting op een goede manier. Zo leer je hem hoe het moet zonder 'm het gevoel te geven dat wat hij zei fout was.
 • Maak praten speels door samen te rijmen, rijmpjes op te zeggen en liedjes te zingen.

Twijfel je over de taalontwikkeling van je kind of wil je meer informatie? Kijk op www.kindentaal.nl voor meer tips en wat een logopedist kan betekenen.

Astrid Roest is teamleider logopedie bij GGD Zaanstreek-Waterland en lid van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF). Zij werkte mee aan dit artikel.

Reageer op artikel:
Waarom eindeloos kletsen tegen je baby goed is
Sluiten