Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Waarom herhaling belangrijk is

Keer op keer hetzelfde boek voorlezen en steeds hetzelfde filmpje opzetten. Voor jou saai, maar je kind vindt het geweldig. Hoe komt het dat hij zo van herhalen houdt? En waarom is herhaling belangrijk?

Kinderen hebben behoefte aan regelmaat en structuur. Door het herhalen van situaties, geluiden en patronen, weet je kind precies wat er gaat gebeuren. Dat geeft een gevoel van veiligheid. Als je dit stukje veiligheid wegneemt, kan je kind onrustig worden.

Leren door herhalen

Eén van de beste manieren om je kind iets te leren, is door te herhalen. Door vaker hetzelfde boek voor te lezen, herkent hij de woorden, zinnen en plaatjes. Ook ontdekt hij steeds weer nieuwe dingen.

Meer structuur

Herhalen kan ook zorgen voor meer structuur. Door vaste handelingen en gebeurtenissen elke dag op hetzelfde tijdstip plaats te laten vinden, functioneren kleine kinderen beter. Ze weten zo precies wat er komen gaat. Maar wees niet te streng, natuurlijk kun je best een half uurtje van je planning afwijken.

Begrip door herhalen

Maar herhalen heeft nog een voordeel, het leidt ook tot ervaring. Doordat je kind steeds hetzelfde ziet gebeuren (regen dat uit de lucht valt, water dat uit de kraan stroomt) leert hij dat dit hoort.

Tips voor leren door herhaling:

  • Wijs de plaatjes in boekjes aan en benoem ze steeds weer.
  • Herhaal bewegingen als je wilt laten zien wat bijvoorbeeld een bal of een fietsbel doen.
  • Herhaal de uitingen van je kind op een goede manier (‘auto kapot’, ‘Ja, de auto is kapot’).
  • Laat je kind geen foute zinnen of woorden herhalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom herhaling belangrijk is
Sluiten