Redactie
Redactie Baby 12 jul 2018

Waarom je baby de hik heeft (en wat je er tegen kunt doen)

Zit jouw baby er bij alsof hij ieder moment uit z’n stoel gelanceerd wordt? Je newborn heeft dan hoogstwaarschijnlijk te maken met de hik. Een onschuldig, maar vervelend kwaaltje. Wat is de hik en wat houdt dit in als je kind het heeft?

De hik is een heel gewoon en veelvoorkomend verschijnsel. Als je baby te snel eet en daardoor te snel lucht hapt, kan hij of zij te maken krijgen met een krampachtige samentrekking in het middenrif. Oftewel: de hik.

Niet echt een pretje natuurlijk, maar er zijn manieren om de hik de baas te zijn en te voorkomen.

De hik voorkomen

Ten eerste, geen paniek. Het is net zoals bij volwassenen een vervelende kwaal waar lastig vanaf te komen is.

Als volwassene kun je je adem inhouden of vragen of iemand je laat schrikken. Maar dat gaat natuurlijk niet bij een kleine baby. Gelukkig zijn er heel veel manieren waarop je de hik wél kunt voorkomen bij je kleintje.

Aan de hik valt op het moment zelf niet heel veel te doen, maar er zijn wel talloze manieren om het in het vervolg te voorkomen als dit vaak gebeurt:

  • Het kan helpen om je baby te voeden wanneer hij of zij rechtop zit in plaats van horizontaal. 
  • Dient de hik zich aan na het eten? Je kunt dan checken of het gaatje van het flesje niet de groot is, hierdoor kan je kind teveel lucht binnen krijgen. Met als resultaat, juist, de hik. 
  • Bij borstvoeding helpt het bijvoorbeeld om de eerste melk op te vangen en daarna pas je baby aan te leggen. Zo voorkom je dat hij of zij de melk té snel binnenkrijgt. 
  • Een 'boer-momentje' inlassen. Hierbij krijgt de baby tussen het voeden door de tijd om eventjes te boeren en de lucht die hij of zij al heeft binnengekregen vrij te laten. 
  • Het werkt het beste wanneer je regelmatig je baby voorziet van (moeder)melk. Wanneer je dit pas doet wanneer je kleintje erg hongerig is, heb ej de kans dat hij of zij gulzig gaat drinken. Dan weet je precies wat ervan komt… 

Wanneer je kleine tóch re maken krijgt met de hik, kun je je baby rustig iets te drinken geven, zijn of haar rugje voorzichtig masseren en het verder rustig afwachten.

Bron: Zo Zwanger

Reageer op artikel:
Waarom je baby de hik heeft (en wat je er tegen kunt doen)
Sluiten