Redactie
Redactie Peuter 12 jul 2018

Waarom je niet té vroeg met zindelijkheidstraining moet beginnen

 

Misschien niet een moment waar je naar uit kijkt, maar wel handig als het zo ver is: je kindje zindelijk krijgen. Dit betekent namelijk geen dure én vieze luiers meer. Het leven wordt zo stapje voor stapje een stuk gemakkelijker. Tóch is het verstandig om niet te vroeg te beginnen met deze training.

De ideale leeftijd om je peuter zindelijk te krijgen is er niet. Sommige kinderen van twee jaar oud zitten al op het potje, maar dat kan ook later zijn.

Echter, je kind té vroeg een zindelijkheidstraining geven is wel iets waar je op moet letten. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid van je kindje.

Natuurlijk instinct

Poepen en plassen is niet alleen een natuurlijk ‘proces’, het vereist wel degelijk oefening. Luiers zijn niet alleen maar bedoeld om dit in op te vangen, maar ook om kinderen te leren ontspannen zonder druk hun behoeften te laten lopen

Wanneer je je kind te snel uit de luiers haalt, loop je het risico dat je dit verstoort. Baby’s en peuters moeten ‘trainen’ om hun uitwerpselen de vrije loop te laten en moeten daarbij niet geforceerd worden. Zo kunnen op een juiste manier antwoorden op de vraag van hun lichaam. Namelijk: de drang om te plassen of te poepen.

Problemen

Peuters die te snel op het potje komen te zitten, en dus te vroeg een zindelijkheidstraining gehad hebben, houden al snel hun poep en plas op. Dit kan tot allerlei problemen leiden, bijvoorbeeld verstopping. Maar ook nierproblemen en een infectie in de urinewegen zijn veelvoorkomend. Het kan zelfs de grootte en ontwikkeling van de blaas van je kind beïnvloeden. Onnodige gezondheidsproblemen waar je niet op zit te wachten natuurlijk.

De blaas van een kind groeit tot ongeveer zijn derde levensjaar. Als deze zich blijft vullen met plas kan dit leiden tot bijvoorbeeld ontstekingen. Nachtelijke ongelukjes zijn hierbij niet uitgesloten. Bedplassen doet zich namelijk voor wanneer de spieren eindelijk ontspannen én het kind daar niet van bewust is.

Drie jaar

Wanneer je peuter de drie jaar aantikt, is dit het beste moment om met de zindelijkheidstraining te beginnen, volgens deskundigen. Op deze leeftijd zijn ze in staat om hun behoeften ‘op commando’ op te houden. Ze zijn dan ook in staat om naar hun eigen lichaam te luisteren én leren ze wanneer het tijd is om naar de wc te gaan. Te beginnen op het potje.

Zelfs dan is een zindelijkheidstraining niet vanzelfsprekend. Iedereen heeft hier weer zijn eigen strategie voor. Wees alleen voorbereid op een kliederboel. Kinderen zouden kinderen niet zijn…

Uiteindelijk komt die zindelijkheid er wel, maar hen ertoe dwingen is niet de juiste eerste stap. Dit kan dus leiden tot problemen waarvan we niet willen dat die ontstaan. Geniet – hoe gek het ook klinkt – dus nog maar eventjes van die luiers.

Reageer op artikel:
Waarom je niet té vroeg met zindelijkheidstraining moet beginnen
Sluiten