Redactie
Redactie Baby 27 apr 2021

Waarom leren voelen zo belangrijk is voor kinderen

Leren voelen, en dan hebben we het over de tastzin, is misschien wel een van de belangrijkste dingen tijdens de opvoeding van je kindje. Het begint al als je baby geboren is: door huid-op-huid contact leert je mini wie jij bent en wie hij zelf is. Door te voelen weet hij de wereld om zich heen te ontdekken.

De tastzin is dan ook een heel belangrijk zintuig in de ontwikkeling van je kind, zo belangrijk zelfs dat het goed is om dit vanaf de geboorte te stimuleren.

De basis voor zelfbewustzijn

Als je baby net geboren is en huilt, wordt hij rustig wanneer je hem oppakt en dicht tegen je aan houdt. Hij voelt je aanraking en weet dat jij het bent, dat kalmeert hem. Het verlaagt letterlijk zijn hartslag en bloeddruk. Je kan je dus wel voorstellen hoe belangrijk het is om je baby veel en vaak aan te raken.

Als de tastzin van een kind gestimuleerd wordt, zal hij op latere leeftijd zelfbewuster zijn en een goed zelfvertrouwen hebben. Dit komt doordat aanraking je kindje helpt te begrijpen wie hij zelf is, maar ook wie jij bent en hoe zijn omgeving eruitziet. Aanraking zorgt voor verbondenheid, dat merk je zelf bijvoorbeeld als je iemand stevig knuffelt. Het is dan ook super belangrijk om je kind te leren voelen.

Lees ook: 5 redenen waarom huidcontact met je baby zo ontzettend belangrijk is

Zo leer je een kind voelen door aanraking

Er zijn genoeg leuke spelletjes te bedenken waarbij je aanraking stimuleert bij je mini. Baby’s kan je bijvoorbeeld verschillende materialen laten voelen. Denk aan wol, hout, steen, fluweel en linnen. Een dreumes neem je mee naar buiten en laat je in aanraking komen met zand, aarde, schelpen, water en dennenappels. En geef kleuters iets om mee te kliederen: scheerschuim, vingerverf, kinetisch zand, klei en grind.

Al die structuren en texturen stimuleren de tastzin van je kindje. Een stapje verder gaan? Laat je kids niet alleen met hun handen voelen, maar laat ze door zand rollen, in plassen stampen en met takken gooien in het bos. En bij mooi weer: naar buiten op blote voeten! Doe jullie ogen dicht en vertel elkaar wat je allemaal voelt op de huid onder je voeten.

Je snapt nu misschien ook beter waarom je kindje soms speelt met zijn eten: hij is aan het ontdekken. Avocado is heel zacht en kan hij fijnknijpen, terwijl een appel hard is en weinig doet als ‘ie ermee speelt.

Nog meer voelspelletjes

Baby’s die kruipen zijn ook volop bezig met het ontwikkelen van hun tastzin. Help ze daarbij door verschillende ondergronden neer te leggen, zoals een kleed of een stuk zeil. Dit helpt ze om afstanden in te schatten en daarmee de wereld om zich heen te ontdekken. Ze zijn op die manier heel bewust van zichzelf en hun omgeving.

Een ander leuk spel, vooral voor oudere kindjes, om de tastzin verder te ontwikkelen is het volgende: oogjes dicht en met de handen dezelfde voorwerpen zoeken op een tafel. Hartstikke leerzaam en de kids zullen het geweldig vinden.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Prim Rose Schools

Reageer op artikel:
Waarom leren voelen zo belangrijk is voor kinderen
Sluiten