Redactie
Redactie Mama 7 apr 2020

10 redenen waarom 3-jarigen helemaal geweldig zijn

Met termen als ‘de peuterpubertijd’ zou je haast denken dat het opvoeden van een peuter niet leuk is. Maar dat is onzin! Er zijn genoeg dingen die jouw peuter tot een fantastisch leuke persoonlijkheid maken.

Soms kun je jouw peuter vast wel achter het behang plakken. We know the feeling. Maar gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, want die kleine rakkers maken het leven ook zoveel mooier!

Waarom drie jarigen helemaal geweldig zijn

Waarom jouw peuter helemaal geweldig is? Dit zijn de tien belangrijkste redenen op een rijtje:

1. Ze zijn zelfverzekerd

Ze weten dat ze geweldig zijn en zijn ook (nog) niet bang om dit aan de wereld te tonen. Door hun kinderlijke onschuld houden ze nog geen rekening met regels en binnen de norm passen. Heerlijk!

2. Ze geven liefde in overvloed

De liefde van een peuter voor zijn ouders is sterk. Peuters dragen hun hart op de tong. Soms zorgt dit bij ze voor woede-uitbarstingen en tranen. Maar het zorgt er ook vaak genoeg voor dat ze je de warmste knuffels en kusjes geven die er maar bestaan.

3. Ze zijn oprecht geïnteresseerd

Ze zijn geïnteresseerd in jou, in hoe de wereld in elkaar zit, hoe auto’s kunnen rijden en waarom aardbeien zo’n mooie kleur hebben. Kortom: alles verwondert ze. En dit is prachtig omdat het ervoor zorgt dat jij de wereld ook weer door de ogen van een kind ziet.

4. Ze zijn hartstikke leuk en grappig

Kleine kinderen nemen geen blad voor de mond. Driejarigen hebben de lachers op hun hand bij ‘vieze’ woordjes als poepie en plasje. Ze liggen in een deuk als je gekke bekken trekt. Koester dit want over een paar jaar schamen ze zich kapot als je dit doet.

5. Ze zijn intelligent 

Een kind van 3 jaar oud is net een spons die allerlei kennis opzuigt. Voordat je het weet roepen ze de rest van de dag dat woordje of versje dat ze net geleerd hebben. Het voordeel hiervan is dat jij zelf ook weer gaat stilstaan bij wat we allemaal leren.

6. Het zijn echte avonturiers

Peuters zijn altijd uit op avontuur. Ze willen alle dieren zien, nieuwe spelletjes spelen en op andere plekken komen. Never a dull moment met een peuter in huis. Hierdoor leer je zelf ook zorgeloos en vol verwondering in het leven te staan en in het moment te leven.

7. Ze zijn puur

Jouw peuter ziet de wereld gelukkig nog als een grote fijne plek. Hij of zij is nog afgeschermd van alle nare en verdrietige dingen die ook op de wereld gebeuren. Dat optimisme van je peuter, dat moet je zo nu en dan zelf ook vasthouden.

8. Ze observeren als geen ander

Jij hebt een nieuwe haarkleur en iemand anders heeft rimpels of een andere huidskleur. Jouw peuter valt het allemaal nog haarfijn op. En soms kan het een tikkeltje gênant zijn als je kleine dat keihard door de ruimte roept. Maar ach, eigenlijk is het ook wel heel mooi.

9. Hun fantasie is eindeloos 

Het ene moment rent je kindje door de kamer omdat hij of zij astronautje speelt. Het andere moment is hij of zij druk bezig de poppen eten te geven. Jouw kind stapt moeiteloos over van de ene fantasiewereld naar de ander.

10.  Ze zijn enthousiast

Er is geen lach zo aanstekelijk als die van je eigen kind. Daarnaast is hun enthousiasme ook genoeg om jouw dag helemaal goed te maken. Peuters worden al enthousiast om de kleinste dingen in het leven. En dat laten ze weten ook, met leuk geklets erover en door héél veel te lachen.

Lees ook:

Bron: Motherly

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 redenen waarom 3-jarigen helemaal geweldig zijn
Sluiten