Positief stimuleren; waarom is het belangrijk en hoe doe je het?

Positief stimuleren is een manier van opvoeden waarbij je je kind zo min mogelijk afstraft en zoveel mogelijk motiveert in de dingen die hij juist goed doet. Wij leggen je uit hoe het werkt.

Opvoeden is niet de gemakkelijkste taak, maar wel een belangrijke. Daarbij is het de bedoeling dat je je kind zoveel mogelijk klaarstoomt voor het grotemensenleven. En al doet iedereen dat op zijn eigen manier, het uiteindelijke doel is hetzelfde; een zelfverzekerd kind dat zich staande weet te houden.

Positief stimuleren voor een gevoel van vertrouwen

Opvoeden is veeleisend, vaak frustrerend en daarmee een echte uitdaging. Vooral in de eerste levensjaren van je kind leg je de basis voor alle volgende ontwikkelingen. Vooral de basis voor vertrouwen en het gevoel van veiligheid wordt hier gelegd.

Het is daarom belangrijk dat je een omgeving creëert waar je kind zich rustig kan ontwikkelen en zich vrij voelt dingen uit te proberen. Positief stimuleren kan hierbij erg belangrijk zijn.

Erkenning en bevestiging

Je kind positief stimuleren klinkt logisch, maar vaak gebeurt het nog erg weinig of op een verkeerde manier. Je schenkt snel meer aandacht aan iets dat je kind verkeerd doet, dan aan iets dat hij goed doet. Hierdoor raakt je kind niet gemotiveerd om nieuwe dingen te proberen, maar leert enkel op de rem te gaan.

Bij positief stimuleren krijgt je kind juist erkenning en bevestiging voor zijn inspanningen. Geef je kind bijvoorbeeld een knipoog, glimlach of een duim omhoog als hij iets goed doet en zeg hem wat hij goed doet. Zo blijft hij gestimuleerd om dingen te leren.

Gewenst gedrag aanmoedigen

Het is vooral belangrijk dat je kind weet dat je ten alle tijden van hem houdt. Hiermee creëer je een veilige omgeving waarin je kind zich kan ontwikkelen. Maar wees ook duidelijk. Wanneer je zegt wat je wilt en bedoelt, weet je kind wat er van hem verwacht wordt.

Tips voor positief stimuleren:

  1. Reageer snel en vaak op het gedrag van je kind. Zowel als het fout gaat, maar zeker ook als iets goed gaat.
  2. Toon je interesse in wat je kind doet. ‘O wat heb jij die blokken mooi opgestapeld!’
  3. Reageer enthousiast op dingen die je kind doet of zegt. ‘Dat heb je knap gedaan!’
  4. Help je kind als je merkt dat hij ergens moeite mee heeft, maar doe het niet meteen zelf voor. Laat hem zelf de oplossing ontdekken. ‘Probeer dat rode blokje eens in plaats van dat blauwe blokje.’
  5. Laat je belangstelling niet alleen uit lovende woorden blijken, maar ook uit een glimlach of een knuffel. Lichamelijke aanraking is erg belangrijk voor je kind.
  6. Reageer ook op kleine verbeteringen. Je kind zal niet altijd meteen alles helemaal goed doen. Het is een leerproces, dus reageer ook op de kleine dingetjes die je ziet.
  7. Beloningen zijn ook belangrijk. Je hoeft je kind echt niet te overladen met cadeaus of lekkers. Maar iets geven als hij iets goed doet, stimuleert je kind wel om zich verder te ontwikkelen. Een beloning kan bijvoorbeeld ook extra lang voorlezen zijn.

Met deze tips zal je kind zich op een heerlijke relaxte manier ontwikkelen en opgroeien tot een evenwichtig, zelfverzekerd persoon. Opvoedmissie voltooid!

Meer lezen over positief opvoeden?

Reageer op artikel:
Positief stimuleren; waarom is het belangrijk en hoe doe je het?
Sluiten