Redactie
Redactie Lifestyle 6 jun 2018

Waarom regelmaat écht werkt

Wie kinderen heeft plus een leven 'voor zichzelf', leidt een druk bestaan, met als grootste vijand: de klok. Als je niet uitkijkt, ben je alleen maar aan het haasten en razen. En wordt het verdelen van je aandacht een bijna onmogelijke opgave. Herkenbaar? Ga dan eens voor meer regelmaat!

Ja, daar is-t-ie weer: de R van Regelmaat. Dat de drie R-en ook echt werken wisten onze (groot)moeders allang. En het lijkt misschien saai: dag na dag dezelfde, geplande, vaste, voorspelbare gebeurtenissen. Maar een vaste dagindeling geeft duidelijkheid en structuur. En dat is de truc, want die structuur geeft zekerheid. Dat is niet alleen een prettig gevoel voor je kinderen, maar ook voor je partner en voor jou. Iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Regelmaat op een dag geeft je dan ook ruimte!

Hoe regelmaat werkt voor je kinderen

Kleine kinderen functioneren het allerbest als vaste handelingen en gebeurtenissen elke dag op dezelfde tijd plaatsvinden. En dat is eigenlijk zo logisch: ze weten wat er komen gaat. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen in zichzelf en hun omgeving. Is die voorspelbaarheid er niet, dan kan er dus altijd wel ‘iets’ gebeuren. Niemand weet dan waar hij aan toe is. Kinderen die continu ‘op hun hoede’ moeten zijn – wat zal er nu weer gaan gebeuren? – kunnen nooit onspannen. Ze gaan zich (vaak) onzeker en vooral onberekenbaar gedragen. En dat maakt jou als moeder weer onzeker…

Hoe regelmaat werkt voor jou

Regelmaat zorgt voor samenhang in je gezinsleven. Het is prettig om je niet continu te hoeven afvragen: wat zullen we nu weer gaan doen, of: wanneer hebben ze nou gegeten? Bovendien geeft een vaste dagindeling je de mogelijkheid om de dingen zo te regelen, dat iedereen wat tijd voor zichzelf overhoudt. Plan bijvoorbeeld een half uurtje ‘zelf spelen’ voor je peuter, als een ander kind een middagdutje doet. Dat half uurtje gebruik jij om even de krant te lezen, je mail te checken, of gewoon: even te niksen.

Tips voor een dag vol regelmaat:

  • Vaste etenstijden en bedtijden zijn de sleutel naar rust en regelmaat. 
  • Probeer ook de tussendoortjes op vaste tijdstippen terug te laten komen. Een stukje fruit om 11 uur in de ochtend, een koekje en sap na het middagdutje, bijvoorbeeld. Zo weet je kind wanneer hij iets lekkers krijgt: dit voorkomt een hoop gejengel.
  • Zorg voor een vast avondritueel, als je je kind in bed legt. Dus: eerst pyjama aan, dan tandenpoetsen, voorlezen, knuffelen, en naar bed. Laat dit elke dag precies zo gebeuren. Geniet van de rust die de voorspelbaarheid geeft. Wissel wel af met je partner, zodat jullie allebei dit speciale moment meemaken met je kind(eren).
  • Wees niet te star, natuurlijk kun je best eens een half uurtje afwijken van je planning.
  • Kijk goed naar je kind: waar vaart hij/zij het best bij? Maar vergeet jezelf en je partner niet! Jullie tijd voor elkaar is tenslotte essentieel. Dus hop hop, de kinderen om 19.00 uur naar boven, zodat jullie nog wat aan je avond hebben!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom regelmaat écht werkt
Sluiten