Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Waarom routine goed is voor jou én je kind

Routine zorgt ervoor dat je kind zich veilig voelt. Hij weet wat hij kan verwachten en leert vertrouwen op het ritme dat jij voor hem hebt bedacht. Dit geldt voor alles; van eten en slapen tot andere kleine dagelijkse dingen. Wij vertellen je waarom routine werkt!

Routine voor je kind

Als baby vertrouwt je kind jou en geeft een duidelijk ritme hem een gevoel van rust en veiligheid. Maar ook als peuter is ritme belangrijk voor je kind. Het leert hem hoe de dag in elkaar zit. Dit is belangrijk omdat hij zelf alleen maar wil ontdekken en geen besef van tijd heeft. Door een dadelijks ritme weet hij wat hij op welk moment kan verwachten. Dit voorkomt een onnodige strijd tussen jou en je kind.

Routine voor jou

Niet alleen je kind heeft baat bij een duidelijk dagschema. Ook jij plukt er de vruchten van. Het combineren van werk of dagelijkse bezigheden met het ritme van je kind is namelijk veel makkelijker als alles op een vast tijdstip gebeurt. Een ander voordeel is dat je kind rustig wordt van een duidelijk ritme en daar verlangen we als mama natuurlijk allemaal naar.

Tips voor het perfecte ritme:

  • Zorg voor duidelijke schema’s op het gebied van slapen, naar bed gaan en eten.
  • Houd je aan een routine zodra je deze hebt ingevoerd, anders raakt je kind in de war. Misschien moet hij wennen, maar geef niet op. Straks weet hij niet beter meer.
  • Houd je niet wanhopig vast aan een voorbeeldschema. Jouw baby is een eigen persoon die misschien meer of minder behoefte heeft aan slapen dat de gemiddelde baby. Dit is niet erg. Ontwikkel je eigen ritme, dat past bij jouw baby en jullie levensstijl.
Reageer op artikel:
Waarom routine goed is voor jou én je kind
Sluiten