That time of the year: waarom zoveel vrouwen in deze maanden zwanger worden

Staat zwanger worden toevallig op jouw wensenlijstje voor de komende feestdagen? Dan hebben we goed nieuws. De dagen worden weer kouder en korter. Dat betekent: Sinterklaas, kerstbomen, cadeautjes en lekker eten. Maar ook een zwangerschap zou zo maar eens een opwachting kunnen maken!

Het lijkt onomstotelijk aangetoond te zijn dat we ons in babymaking season bevinden. Al jarenlang worden namelijk de meeste baby’s in de maanden augustus, september en oktober geboren. Dat betekent dat hun moeders in de winter zwanger worden.
Dit is niet alleen het geval in Nederland, ook in veel andere Westerse landen, zien we een geboortepiek rond de maand september.

Het feit dat er rond de Kerstdagen meer kinderen worden verwekt, betekent echter niet dat er dan ook meer kinderen worden geboren. Gek genoeg worden de minste kinderen geboren op eerste en tweede Kerstdag. Ook op Nieuwjaarsdag worden er relatief weinig baby’s geboren.
Onderzoekers stellen dat de geboortedaling op deze dagen ook kan komen door het feit dat artsen op deze dagen meestal geen geplande Keizersnedes inroosteren of bevallingen inleiden.

De populairste en minst populaire geboortemaanden

De maanden waarin de minste baby’s worden geboren, zijn februari en april. In die maanden worden er ongeveer 3000 minder baby’s geboren dan in de piekmaanden rond september. Hou er echter wel rekening mee dat de maand februari ook minder dagen bevat dan andere maanden.

De reden dat er veel baby’s rond de maand september worden geboren, is waarschijnlijk omdat als vrouwen zwanger worden, het koud is en er feestdagen zijn waarbij mensen meer tijd met elkaar doorbrengen. Meer mensen nemen rond de feestdagen meer vrije dagen op, waardoor stellen meer tijd met elkaar door kunnen brengen.

Dus heb jij een zwangerschapswens? Neem dan de komende maand wat extra dagen op en zorg ervoor dat je meer tijd doorbrengt met je partner. Wie weet hou jij uiteindelijk wel het mooiste cadeautje over aan de feestdagen, en zal ook jouw baby rond september worden kunnen geboren!

Bron: CBS

Lees ook:

Reageer op artikel:
That time of the year: waarom zoveel vrouwen in deze maanden zwanger worden
Sluiten