Redactie
Redactie Kleuter 30 jun 2020

Wanneer een peuter een tantrum heeft, en het is niet de jouwe, wat doe je?

Gistermiddag was ik in de supermarkt en zo tussen de snoep en de chocoladerekken (waar anders), kreeg een driejarige peuter een tantrum. Met veel tranen, gillen, schreeuwen, slaan en schoppen.

Heel sneu voor het jochie dat geen snoepjes mocht. Maar nog veel vervelender voor de moeder in kwestie. Want alle aanwezigen in de supermarkt hebben nog maar oog voor een ding. Het spektakel dat tantrum heet.

Wat kun je doen wanneer een kind van een ander in het openbaar een tantrum heeft?

Hier een paar handige en bovenal fijne tips. Namens alle moeders van een peuter met een tantrum, bedankt.

1. Veroordeel niet

Alle kinderen hebben wel eens een minder goede dag, die hebben volwassenen ook. Mocht je iets van de situatie vinden, spreek het vooral niet uit. En vooral de minder sympathieke opmerkingen over het kind of de situatie, komen juist dan bij de moeder extra hard aan.

2. Toon sympathie

Waarschijnlijk is het kind gewoon moe, heeft het trek of is het er gewoon even he-le-maal klaar mee. De kans dat het een onopgevoed duiveltje is, is nihil. Dus de moeder in kwestie zal zich begrepen voelen en zich net iets minder schamen, als je even naar haar lacht. In de categorie ‘been there, done that’

3. Als je het gevoel hebt dat je kan helpen, bied het aan

Misschien de boodschappen even vasthouden terwijl de moeder de peuter met de tantrum terugzet in de buggy? Of even de rollen beschuit weer oprapen die het kind net omver heeft gegooid? Voor jou als bijstaander een kleine moeite, voor de moeder in kwestie een lifesaver.

4. Zeg iets aardigs

‘Maak je geen zorgen, ik kan er over meepraten’. ‘Mijn peuter deed exact hetzelfde, maar dan nog een graadje erger, het komt goed’. Elk woord waaruit blijkt dat je met haar meeleeft, dat je het herkent of dat het ok is, is op dat moment voor die moeder exact hetgeen ze wil horen.

Meer lezen over je peuter?

mom.com

Reageer op artikel:
Wanneer een peuter een tantrum heeft, en het is niet de jouwe, wat doe je?
Sluiten