Redactie
Redactie Zwanger 23 nov 2020

In deze situaties kun je beter even géén seks hebben als je zwanger bent

Als je zwanger bent kun je gewoon seks hebben, in principe is daar namelijk helemaal niets gevaarlijks aan voor jou of de baby. Er zijn echter een paar situaties waarin je toch voorzichtig om moet springen met het hebben van seks als je zwanger bent. Wij vertellen je wanneer het wél raadzaam is om alert te zijn.

Tijdens je zwangerschap is het prima om gewoon te blijven genieten tussen de lakens. De baby voelt er niks van, omdat ‘ie goed beschermt zit in de baarmoeder en het vruchtwater. Dus als je zelf de behoefte hebt is dat helemaal prima. Maar in deze specifieke situaties moet je wel even opletten en alert zijn.

Wanneer je beter geen seks kunt hebben als je zwanger bent

Het komt maar weinig voor, maar in de volgende situaties is het verstandig om minder of geen seks te hebben. Herken je deze situaties? Overleg dan altijd met je verloskundige of huisarts.

Als je gaat bloeden door seks 

Dit kan komen doordat de haarvaatjes in de baarmoedermond groeien, en kunnen knappen als ze geïrriteerd raken tijdens jullie love making. Is redelijk normaal, geen reden tot paniek, maar vermeld het wel even bij je dokter of verloskundige.

Als jullie aan orale seks doen 

Let erop dat je partner niet per ongeluk lucht in je vagina blaast. Tijdens de zwangerschap kan dit een luchtbelletje veroorzaken, dat een bloedvaatje zou kunnen verstoppen.

Je vliezen zijn gebroken

De scheiding tussen je baby en de buitenwereld is weg. Hierdoor bestaat de kans op een infectie tijdens gemeenschap als de vliezen zijn gebroken.

Je partner een soa heeft

Een seksueel overdraagbare aandoening is niet alleen schadelijk voor jou, maar kan ook gevaarlijk zijn voor je baby.

Je weeën hebt voor week 37

Vrijen kan de bevalling bespoedigen als deze op het punt staat om te beginnen. Voor 37 weken is je baby nog niet voldragen, dus kan je beter geen risico’s nemen.

Als je eerder een miskraam of vroeggeboorte hebt gehad  

Just to be sure, en vraag hierover altijd advies aan je dokter of verloskundige.

Als je hoogzwanger bent 

Je vliezen zouden ieder moment kunnen breken. Daarbij is de kans op een infectie door sperma groter in de laatste weken van de zwangerschap. Gebruik dus liever een condoom en wees extra waakzaam op bloedingen.

Lees ook:

Dit zijn de lekkerste seksstandjes als je zwanger bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Reageer op artikel:
In deze situaties kun je beter even géén seks hebben als je zwanger bent
Sluiten