Redactie
Redactie Kleuter 24 jun 2020

Wanneer je kind (te) regelmatig in zijn broek poept: hoe komt dat?

Wanneer je kind regelmatig in zijn broek poept, noemt men dat vervuiling: het vervuilen van de broek.

Het is voor ouders vervelend, helemaal als je kind al zindelijk is maar deze ongelukjes blijft houden. Maar het is nóg vervelender voor het kind zelf, die het op tijd doen van een nummer twee niet onder de knie krijgt.

Als je kind nog steeds regelmatig in zijn broek poept, hoe komt dat?

Zoals gezegd doelen we hier op het frequente ‘vervuilen’ van de broek, niet wanneer een kind af en toe nog in zijn broek poept. Wanneer je kind al geruime tijd zindelijk is, maar nog steeds regelmatig zijn broek vervuilt, neem dan contact op met je huisarts. Er bestaat een kans dat je kind dan last kan hebben van constipatie.

Wat zijn is de oorzaak van het vervuilen?

Het vervuilen van de broek komt vooral voor wanneer een kind zo geconstipeerd is, dat een groot hard stuk ontlasting vast komt te zitten aan het einde van hun darm (in de endeldarm om precies te zijn).

De verse ontlasting hoopt zich bovenin de darm op, en komt dan langs de harde ophoping heen en lekt eruit, wat vlekken in zijn broek veroorzaakt.

Ouders kunnen boos of gefrustreerd raken wanneer kinderen zichzelf regelmatig vervuilen. Maar ze kunnen er niets aandoen en in veel gevallen hebben ze niet eens door dat het gebeurt.

Signalen dat je kind last heeft van constipatie

Wanneer je kind regelmatig in zijn broek poept, check dan of hij één of meerdere van deze symptomen vertoont. Dit kan erop duiden dat hij last heeft van constipatie.

  • Vloeibare poep (verwar dit niet met diarree)
  • Stukjes harde poep die je regelmatig tegenkomt in hun onderbroek
  • Pijn tijdens het poepen. Sommige kinderen houden hun ontlasting op uit angst voor de pijn
  • Buikpijn, die af en aan de kop opsteekt
  • Harde klompjes poep in hun ontlasting, ook wel ‘konijnenkeutels’ genoemd
  • Minder dan drie keer per week poepen

Belangrijk

Wanneer je kind regelmatig zijn broek vervuilt en een of meerdere symptomen vertoont, neem dan contact op met je huisarts. Het is van belang om niet zelf te proberen om de constipatie en het vervuilen op te lossen maar samen met je huisarts een oplossing te vinden.

Meer lezen over de gezondheid van je kind?

nhs.uk

Reageer op artikel:
Wanneer je kind (te) regelmatig in zijn broek poept: hoe komt dat?
Sluiten