Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Ontwikkeling: wanneer loopt je kind achter?

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Zo zijn er de snelle coureurtjes die al binnen het eerste jaar vrolijk door de kamer lopen. Anderen schuiven tot dik na het eerste jaar nog op hun kont rond. Dat is volkomen normaal. Maar wanneer loopt je kind nu echt achter in zijn ontwikkeling?

Er is geen vaste volgorde die je baby qua ontwikkeling moet aflopen. Misschien slaat je kind de kruipfase over en begint hij gelijk met lopen. Of is hij laat met praten en straks juist weer snel met rekenen. Push niet, je kind bepaalt zijn eigen tempo. Maak je je echt zorgen? Bespreek dit dan gerust met je consultatiebureau of huisarts.

Behalen van mijlpalen

Op het consultatiebureau wordt er gekeken of jouw kind op een zekere leeftijd een bepaalde mijlpaal heeft behaald. Haalt jouw kind een mijlpaal niet? Geen paniek! Pas wanneer er meerdere mijlpalen niet worden behaald, is er reden om je zorgen te maken en zal je kind verder onderzocht worden. Benieuwd welke mijlpalen jouw kind staan te wachten? Bekijk ze hier! »

Achterstand in de ontwikkeling 

Bij sommige kinderen is het direct duidelijk waarom ze iets achter lopen in hun ontwikkeling. Ze zijn te vroeg geboren of er is sprake van een bepaald syndroom. Ook kan het zijn dat er tijdens de geboorte complicaties zijn opgetreden, waardoor je kind bijvoorbeeld zuurstoftekort heeft gehad.  

Stimuleer je kind

Het is belangrijk dat je kind zelfvertrouwen krijgt. Moedig hem aan en wees trots op zijn prestaties. Je kind pushen om te gaan lopen of praten heeft geen enkele zin en kan zelfs averechts werken.

Tip! Merk je dat jouw baby toe is aan zijn volgende mijlpaal, leren lopen? Lees in ons praktische stappenplan hoe jij je kind stimuleert en helpt bij het zetten van zijn eerste stapjes. Bekijk het stappenplan »

Reageer op artikel:
Ontwikkeling: wanneer loopt je kind achter?
Sluiten