Redactie
Redactie Opvoeden 31 mei 2020

Dit is wanneer je begint met opvoeden

Het is zover, je bent mama van het liefste kindje op de wereld. Maar wanneer begin je eigenlijk met opvoeden? Begint dat al als je kindje gaat kruipen of wacht je tot hij kan praten?

Een hele kleine baby kun je nog niet echt opvoeden. Maar je kunt wel al uitgebreid met je baby communiceren. En communiceren is weer een erg belangrijk deel van een duidelijke opvoeding. Hier kun je dus niet vroeg genoeg mee beginnen.

Als je kindje heel klein is, probeert hij te communiceren door te huilen. Op de duur ga je begrijpen wat hij met welk huiltje bedoelt. Wil je dit beter onder de knie krijgen? Lees hier dan meer over wat het huilen van je kindje betekent.

Communicatie in je buik

Baby’s communiceren niet alleen als ze geboren zijn door te huilen. In je buik communiceert je kindje ook al met je. Wanneer je kindje zich niet lekker voelt omdat jij te gehaast bent, krijg je bijvoorbeeld een harde buik. Daarmee waarschuwt je baby je. Als je dan je buik masseert, praat je eigenlijk terug. Je geeft aan dat de boodschap begrepen is.

Na de geboorte zorgt het zachtjes masseren, vasthouden en strelen ervoor dat je baby zich bewust raakt van zijn eigen lichaam. De geluidjes, mondbewegingen en het oogcontact die je kindje dan maakt zijn een antwoord op jouw strelingen. Dit fysieke contact stimuleert niet alleen het hechtingsproces, maar ook de taalontwikkeling. Dat dan weer goed is voor een goede opvoeding.

Beginnen met opvoeden

Je kunt echt met de opvoeding beginnen vanaf het moment dat je kindje gaat kruipen en alles gaat ontdekken. Een eenjarige vind het niet meer leuk in de box, die wil op ontdekkingstocht. Al kruipend vindt het de knopjes van de DVD-speler, telefoon, het bakje met kattenbrokjes en het glaasje drinken dat op de salontafel staat. Alles moet worden onderzocht. Het zinnetje ‘Nee, dat mag niet!’ zul je vaak gebruiken.

Wie is hier de baas?!

Het ‘wie-is-hier-de-baas-gevoel’ moet je in deze fase zien te voorkomen. Lastig, want ga je overal in mee, dan geef je je kind een vrijbrief om jou te claimen en een groot deel van je tijd op te slokken. Maar je kunt ook niet verwachten dat hij zich nu al aanpast aan jouw agenda.

Eenjarigen moeten geleidelijk aan leren dat ze je niet op elk willekeurig moment kunnen claimen. Bepaal voor jezelf de grenzen. Niet door steeds vaker boos te worden en voortdurend ‘nee, dat mag niet’ te zeggen. Maar probeer er liever achter te komen wat je kind graag wil en help hem even op gang, zodat hij zelf weer verder kan. Houd vooral contact met je kindje door te volgen waar hij mee bezig is.

Opvoeden in de peuterpuberteit

Is je kindje inmiddels peuter? Dan wordt de opvoeding steeds meer een uitdaging. Peuters zijn er met hun hoofd en heel hun lijf op gericht om de eigen wil door te zetten. Ze hebben de drang om zelf dingen te doen, dat is alles overheersend. Alleen is de ontwikkeling van hun hersenen nog niet zover dat ze zichzelf kunnen beheersen. Ze zijn snel van slag als iets niet gaat, zoals zij dat willen of als iets niet lukt.

Lees ook: Peuterpuberteit? 7 gouden tips om deze periode als ouder ongeschonden door te komen

Driftbuien

Als je peuter van slag is, volgt er vaak een driftbui. Driftbuien hebben meestal te maken met onmacht. Krijgt je kindje iets niet voor elkaar, grijp dan niet direct in. Volg je kindje, laat hem weten dat je het ziet en wacht de reactie af. Kijk dan of je kindje zelf een oplossing vindt en help hem, zodat de oplossing succesvol is. Kinderen leren namelijk het meest door zelf te experimenteren. Het geeft hen voldoening als ze zelf iets hebben volbracht. Stel je dus meer achter je kindje op en grijp niet te snel in. Los het niet voor hem op, maar geef je kindje de ruimte om het zelf te doen.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Dit is wanneer je begint met opvoeden
Sluiten