Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Wanneer schakel je een lactatiekundige in?

Er zijn verschillende momenten en redenen waarom je een lactatiekundige in kunt schakelen.

  • Wanneer je voor het eerst zwanger bent wil je je graag goed voorbereiden op de periode dat je borstvoeding gaat geven. De meeste lacatiekundigen bieden een informatiebijeenkomst aan waar je met je partner naar toe kunt gaan. Ze zal je alles vertellen wat je moet weten om vol vertrouwen deze nieuwe periode in je leven aan te gaan. 
  • Wanneer je zwanger bent en je vorige borstvoedingsperiode is niet zo goed verlopen, kan je een lactatiekundige bellen om met je mee te denken over hoe je je het beste kunt voorbereiden op de komende borstvoeding. Ze komt bij jou thuis voor een prenataal consult om alle mogelijkheden en beperkingen te bespreken. Zo weet je waar je aan toe bent met de geboorte van je nieuwe kindje.
  • Wanneer je kindje is geboren zal het meestal precies weten wat het moet doen om aan voeding te komen. Maar soms gaat het niet goed. De kraamverzorgster kan jullie helpen om de eerste hobbels te nemen om de borstvoeding tot een succes te maken. Maar wanneer jullie er samen niet uitkomen omdat je bijvoorbeeld bij het voeden pijn hebt die niet over gaat, wanneer je tepels steeds weer kapot gaan, wanneer je baby niet goed groeit, of te weinig plast of poept kan een lactatiekundige met je meekijken om te zien wat er aan de hand is. Ze maakt samen met jou, de kraamverzorgster en de verloskundige een plan zodat jullie verder kunnen met de borstvoeding.
  • Wanneer je baby al een paar weken drinkt en je krijgt ineens pijn bij het voeden, dan kan een lactatiekundige je helpen om uit te zoeken wat het is. Misschien is er sprake van een schimmel, of ben je wat slordig geworden met het aan de borst leggen. Een baby met een korte tongriem kan soms de eerste paar weken probleemloos drinken, maar kan na verloop van tijd toch niet zo’n goede drinktechniek blijken te hebben.
  • Voel je je onzeker over de borstvoeding, vraag je je af of je kindje wel voldoende groeit? Heb je vragen over het kolven, of wil je een kolf kopen? Zou je wel een voorraadje willen aanleggen, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Moet je medicijnen gebruiken en vraag je je af of je dan nog wel borstvoeding kunt geven? Het zijn allemaal redenen om een lactatiekundige te bellen. De lactatiekundige is de specialist op het gebeid van borstvoeding. Soms is een gesprekje aan de telefoon voldoende om je weer verder te helpen. Een andere keer is er wat meer tijd en aandacht nodig en kan je een afspraak maken
Reageer op artikel:
Wanneer schakel je een lactatiekundige in?
Sluiten