Redactie
Redactie Zwanger 12 jul 2018

Warm weer? Met deze tips overleef je de hitte als je zwanger bent

Door: Maaike Kooijman

Een paar maanden geleden zou je dolblij zijn geworden van de temperaturen deze week. 30 graden betekende zwemmen, zonnen en heel veel ijsjes eten. Maar nu je zwanger bent, is warm weer een stuk minder fijn.

Tijdens de zwangerschap is je lichaamstemperatuur hoger dan normaal, dus die felle zon kun je er dan niet bij gebruiken. Het is niet alleen oncomfortabel, maar als je hitte-uitbarsting te lang duurt (meer dan 10 minuten boven de 38,9 graden), kan het zelfs gevaarlijk zijn en de kans op een miskraam vergroten, zegt dokter Ross Perry tegen Good to Know

Met deze tips van Perry overleef je de hitte als je zwanger bent.

1. Blijf in de schaduw
Het is misschien een inkoppertje, maar de beste manier om de hitte te overleven is nu eenmaal om jezelf er zo min mogelijk aan bloot te stellen. Blijf in de schaduw, en als je dan toch in de zon gaat, draag een hoed en smeer je in met minstens SPF 30.

2. Drink genoeg water
Water drinken is altijd belangrijk in de hitte, maar zeker voor zwangere vrouwen geldt dat ze het hard nodig hebben. Wacht niet tot je dorst hebt, adviseert Perry, maar dwing jezelf gewoon om minstens elk uur een glas water te drinken.

3. Slaap alleen
Heb je ’s nachts echt heel veel last van de hitte? Het lijkt misschien niet zo aardig, maar voor je lichaam is het dan wellicht wel beter als je partner vraagt om een nachtje te verplaatsen. Soms helpt het ook genoeg om gewoon onder dunnere (of zonder) lakens te slapen. 

4. Vermijd pittig eten
Hoe aantrekkelijk die Thaise curry er ook uitziet, het is beter om je deze week te beperken tot salades en producten waar veel water in zit, zoals komkommer en watermeloen.

5. Leg een koude doek over je buik
Waar je in de winter een warme kruik gebruikt, kun je in de zomer een koude, natte doek over je buik leggen. Heerlijk fris! Op je ogen kan eventueel ook, dat is goed tegen de hoofdpijn.

6. Gebruik een plantenspuit om jezelf te verfrissen
Nee, niet die oude die al een paar jaar ligt te verstoffen in de schuur, maar gewoon een fijne waterspuit. Dat is een goede manier om jezelf af te koelen als je even een hitte-aanval hebt. Een kleine hand-ventilator werkt ook altijd.

En onthoud vooral: doe het lekker rustig aan. Dat mag, als je zwanger bent. En anders trouwens ook.

Reageer op artikel:
Warm weer? Met deze tips overleef je de hitte als je zwanger bent
Sluiten