Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Baby 8 apr 2021

Warmtebultjes bij je baby: Zo herken je ze, en dit kun je eraan doen

De naam zegt het al: warmtebultjes bij baby’s ontstaan vaak door de hitte. Dat kan komen door het lekkere zonnetje dat schijnt, maar ook wanneer je baby te warm is aangekleed. Vooral baby’s kunnen hier last van krijgen, omdat hun poriën veel kleiner zijn dan bij ons volwassenen.

Zelf heb je er misschien ook weleens last van, maar over het algemeen zijn het vooral kleine kinderen bij wie warmtebultjes snel kunnen optreden. Hoe je ze herkent? Warmtebultjes komen vaak voor in de vorm van blaasjes die gevuld zijn met vocht of als rode bultjes. Je ziet ze terug op het gezicht, maar ook de billen, de romp en de nek kunnen bezaaid zijn met deze plekjes.

Warmtebultjes: zo ontstaan ze en dit kun je doen

Dat gebeurt wanneer een zweetklier verstopt raakt. De warmte kan in dat geval niet goed worden afgevoerd waardoor deze bultjes ontstaan. Warmtebulletjes (in medische termen ook wel miliaria genoemd) komen voor in vier gradaties.

Miliaria crystallina

Hierbij is er sprake van een oppervlakkige afsluiting van de zweetkliertjes. De warmtebultjes die hierbij ontstaan hebben helder vocht en de blaasjes kunnen snel kapot gaan.

Miliaria rubra

De afsluiting van de zweetklieren zit dieper, waardoor er geen blaasjes, maar rode bultjes ontstaan die erg kunnen jeuken.

Miliaria profunda

Zweet wordt vanuit de zweetklieren en afvoergangetjes geperst of gelekt. Er ontstaat in dit geval een ontstekingsreactie die er kan jeuken en ook pijn kan doen.

Miliaria pustulosa

Eigenlijk is dit een gevolg van miliaria profunda. In het ergste geval kan er een bacteriële infectie ontstaan waardoor er ook puistjes ontstaan.

Tips tegen warmtebultjes

Als je twijfelt of je te maken hebt met warmtebultjes, kun je het beste even langs de huisarts gaan. Hij of zij neemt dan – als het nodig is – een biopt om te kijken of er niet sprake is van een andere huidaandoening. Soms geeft de huisarts medicijnen mee in de vorm van een zalf, maar warmtebultjes gaan over het algemeen vanzelf weer weg.

Ondertussen kun je de volgende dingen doen om de pijn en last voor je baby zoveel mogelijk te verminderen.

  • Kies voor luchtige babykleertjes en vermijd teveel laagjes. Het lichaam van je kleintje moet de warmte makkelijk kwijt kunnen, dus kies voor linnen of katoen.
  • De ruimte waarin je bent kan ook voor warmtebultjes zorgen. Zet de wagen of wieg daarom niet dicht bij een verwarming of in de volle zon, maar zoek de schaduw op en ventileer alle ruimtes in huis goed.
  • Verwissel de kleertjes van je baby regelmatig op een dag zodat de kleding schoon en fris blijft.
  • Vermijd zeep en was je baby met ph-neutrale middeltjes of laat badgel even achterwege. Sowieso zijn te veel badproducten of lotions in dit geval niet goed voor de gevoelige huid van je baby. Beter even laten staan dus.
  • Na het badje kun je de huid van je baby het beste droog deppen.
  • Omdat krabben de jeuk alleen maar erger maakt, kun je het beste de nageltjes van je baby kort houden.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Warmtebultjes bij je baby: Zo herken je ze, en dit kun je eraan doen
Sluiten