Sophie Nortier
Sophie Nortier Zwanger worden 29 nov 2020

Wat kun je doen bij verminderde vruchtbaarheid van de man?

“Kinderen neem je niet, die krijg je.” Maar helaas gaat dat niet voor iedereen op. Soms ligt dat aan jouw lichaam, soms aan dat van hem en in het ergste geval aan dat van jullie allebei. Wij zochten uit wat jullie kunnen doen bij verminderde vruchtbaarheid van de man.

Verminderde vruchtbaarheid man

Bij ongeveer 30% van de stellen waarbij het zwanger worden niet wil lukken, blijkt dit te komen door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Gelukkig is er bij mannen vrijwel nooit sprake van algehele onvruchtbaarheid (infertiliteit), maar meestal van een verminderde vruchtbaarheid, oftewel subfertiliteit.

Er zijn verschillende onderzoeksmogelijkheden om dit vast te stellen. En de medische wetenschap is inmiddels zo ver ontwikkeld dat er allerlei behandelmethoden zijn wanneer hij verminderd vruchtbaar is.

Dit zijn de opties bij verminderde vruchtbaarheid van de man:

1. KI, IUI

Als blijkt, dat de zaadcellen niet op eigen kracht voorbij de baarmoedermond kunnen komen, maar er per ml zaad wel één miljoen spermacellen aanwezig zijn, kun je kiezen voor Kunstmatige Inseminatie (KI) of Intra Uteriene Inseminatie (IUI).

Bij KI, ook wel KIE genoemd (Kunstmatige inseminatie met zaad van de Eigen partner) wordt het zaad van de man in de schede gebracht. Bij IUI brengt men het zaad voorbij de baarmoedermond, direct in de baarmoeder. Zo is de weg een stuk korter voor de zaadcellen en hebben ze een betere kans van slagen.

Voor IUI moet het zaad eerst een bewerking ondergaan, het zogenaamde ‘opwerken’. Dit is een methode om de meest beweeglijke zaadcellen te scheiden van de rest het sperma.

IVF

In 1978 werd de eerste reageerbuisbaby geboren. Sindsdien is er veel veranderd, en ieder jaar groeit het aantal IVF-kinderen. IVF staat voor In Vitro Fertilisatie. Ook voor IVF moet er minstens 1 miljoen zaadcellen per ml. sperma gevonden worden, waarvan er minimaal 500.000 overblijven na het opwerken van het zaad.

In het laboratorium worden eicel(len) en zaadcellen in een kweekschaaltje bij elkaar gedaan, waarna bevruchting kan optreden. Als dit het geval is, worden de bevruchte eicellen teruggeplaatst in de baarmoeder.

Hier lees je alles over de IVF-behandeling.

ICSI

Wanneer een man verminderd vruchtbaar is wordt soms gekozen voor ICSI nadat diverse IVF-pogingen niet zijn gelukt. ISCI staat voor Intra-Cytoplasmatische Sperma Injectie. Deze behandeling is vooral geschikt wanneer de man heel weinig bewegende zaadcellen per zaadlozing heeft (minder dan 1 miljoen per ml sperma). Voor ICSI is een klein aantal goed bewegende zaadcellen al voldoende.

Eén zaadcel wordt in het vocht van een rijpe eicel gebracht. Een dag later is al te zien of de eicel bevrucht is. Enkele bevruchte eicellen worden daarna teruggeplaatst in de baarmoeder. Dit wil niet zeggen dat een zwangerschap ontstaat. Dit hangt onder meer van de kwaliteit van de bevruchte eicellen af. Uiteindelijk slaagt ongeveer 23% van de stellen die ICSI ondergaan erin om een baby te krijgen.

KID

Als de man helemaal onvruchtbaar is, kan de vrouw ervoor kiezen zich te laten insemineren met donorzaad van een derde persoon, KID. Hierbij kun je denken aan een anonieme donor, maar ook aan een bekende. Het voordeel van een bekende donor is, dat je alle informatie hebt over het karakter, familiegeslacht en uiterlijke kenmerken.

Het nadeel is, dat het in de toekomst problemen kan gaan geven. Wanneer het bijvoorbeeld de broer van de man betreft, krijgt de persoon in kwestie een dubbelrol: hij is tegelijkertijd oom en biologisch vader, met misschien alle emotionele gevolgen van dien. Er wordt in dit geval dan ook sterk aangeraden via de notaris gegevens vast te leggen.

KID kan een bijzonder gevoelige kwestie zijn, waarover eerst zeer goed nagedacht en gesproken moet worden. Overigens wordt ook vaak voor KID gekozen wanneer de mannelijke partner een erfelijke ziekte heeft.

Lees ook: Kinderwens zonder (geschikte) partner: alles over spermadonors.

MESA & TESE

Bij ejaculatiestoornissen of bij geblokkeerde of afwezige zaadleiders kan soms toch zaad worden verkregen door middel van de MESA-behandeling (Microchirurgische Epididymale Sperma Aspiratie, dat wil zeggen dat het sperma uit de bijbal wordt gehaald door middel van een punctie), in combinatie met ICSI. TESE (TEsticulaire Sperma Extractie) is hier een variant op, maar in dit geval worden de zaadcellen uit de testikels gehaald.

Hormoontherapie

Als de man verminderd vruchtbaar is door een tekort aan de hormonen LH en FSH (Folikel Stimulerend Hormoon), wordt soms hormoontherapie aan de man voorgeschreven. In het verleden kregen mannen waarbij geen hormoonafwijking werd gevonden, soms ook hormonen (bijv. clomifeen) voorgeschreven. Het effect hiervan is echter nooit bewezen en dit wordt nu dan ook zo goed als niet meer toegepast.

Operatieve ingreep

Wanneer een spatader in de balzak de oorzaak is van de verminderde vruchtbaarheid zijn er diverse operatieve ingrepen die eventueel kunnen helpen. Medici verschillen echter van mening over de effectiviteit van deze ingrepen.

Lees ook:

  • Zo hou je je relatie goed tijdens een fertiliteitstraject
  • IVF, donorsperma of eiceldonatie: hoe vertel je jouw kind over waar het vandaan komt?
  • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Reageer op artikel:
    Wat kun je doen bij verminderde vruchtbaarheid van de man?
    Sluiten