Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Wat doet het consultatiebureau?

Zodra je kind is ingeschreven bij de Burgerlijke Stand krijgt het consultatiebureau automatisch bericht van de geboorte van je kind. Maar wat doet het consultatiebureau eigenlijk? Wat houden ze allemaal in de gaten?

Het consultatiebureau in jullie gemeente stuurt al in de eerste week na de geboorte een wijkverpleegkundige langs voor een hielprikje. Het bloed dat uit de hiel wordt gehaald screenen ze op verschillende aandoeningen. Als je geen bericht krijgt van de uitslag, betekent dit dat alles in orde is.

Intake-gesprek

In de tweede week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige over het algemeen nog een keer langs, om wat uitvoeriger kennis te maken. In dit intake-gesprek zal zij ook uitleggen wat het consultatiebureau allemaal doet. Vaak krijg je ook het groeiboekje. Hierin kun je de groei en ontwikkeling van je kind op de voet volgen. Het is de bedoeling dat je het boekje bij ieder bezoek aan het consultatiebureau meeneemt. Ook zal de wijkverpleegkundige je informatie geven over het inloopspreekuur van het consultatiebureau. Hier kun je met al je vragen terecht zonder een afspraak te maken en gewoon met je kind binnen lopen.

Het eerste bezoek

Het eerste bezoek aan het consultatiebureau vindt plaats als je baby ongeveer vier weken oud is. Je krijgt dan het eerste gesprek met de arts van het consultatiebureau. De arts kijkt naar de groei en ontwikkeling van je baby. Onder andere kijkt hij naar de grove en fijne motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Verder doet de arts een lichamelijk onderzoek. Verder vraagt de arts je toestemming om je kind te vaccineren. Alle bevindingen van de arts worden in het groeiboekje genoteerd.

Meenemen bij ieder bezoek

  • Groeiboekje
  • Vaccinatiepapieren
  • Als je een jongetje hebt: het ballenkaartje (hierop wordt de plaats en de omvang van de beide zaadballen genoteerd. Zo houden ze bij of de ballen eerst wel en later niet meer in de balzak lagen)
  • Bij het eerste bezoek: gegevens over de zwangerschap en de bevalling
  • Voor je kind: een omslagdoek/badjasje, verschoning en voeding (het kan altijd uitlopen)

Het tweede bezoek

Twee weken na het eerste bezoek ga je weer naar het consultatiebureau. Je baby wordt weer gewogen en gemeten. Ook heb je meteen de gelegenheid om vragen te stellen over de voeding en verzorging van je kind. Tijdens dit tweede bezoek krijgt je kind ook de eerste inentingen. Vergeet niet de vaccinatiekaarten mee te nemen. Deze heb je als het goed is in de eerste acht weken na de geboorte van je baby gekregen.

Hoe vaak?

Tot je kind een half jaar oud is, bezoek je het consultatiebureau ongeveer één keer per maand. Daarna, tot je kind ongeveer veertien maanden is, eens per twee à drie maanden. Je kunt altijd tussentijds contact opnemen met het bureau, als je bijvoorbeeld vragen hebt of het gevoel dat er iets niet helemaal in orde is met je kind. Is er bij jou in de buurt geen consultatiebureau? Dan zal de huisarts deze taak op zich nemen.

Is het verplicht?

Verplicht is een bezoek aan het consultatiebureau niet. Toch is het wel aan te raden. Eventuele problemen ben je vroegtijdig op het spoor en kunnen op tijd behandeld worden. Ook is het handig voor vragen die je misschien hebt over voeding, verzorging en slaapgedrag. De bezoeken aan het consultatiebureau zijn gratis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat doet het consultatiebureau?
Sluiten