Laurien Bleeker
Laurien Bleeker De bevalling 19 okt 2021

Wat mag je eigenlijk verwachten van je kraamzorg? (En wat niet)

Als je net bevallen bent, komt een kraamverzorgster de eerste week bij jullie thuis om te helpen bij alles wat er op je afkomt in de kraamweek. Ook informeert de kraamzorg je in die week over dingen die je moet weten voor jezelf en voor je baby.

Daarnaast verwent ze je af en toe met een lekker fruithapje en kan jij even een lange douche nemen terwijl zij op je pasgeboren kindje past. We zetten hier voor je op een rij wat je allemaal mag verwachten van een kraamverzorgende en wat juist niet.

Wat doet een kraamzorg in de kraamweek?

Als je kiest voor een thuisbevalling dan zal de kraamverzorgster vanaf het moment van je bevalling al bij je zijn. Om jou te ondersteunen en als ondersteuning voor je verloskundige. Ben je bevallen, dan zorgt zij voor een schoon bed en helpt ze jullie met de voorbereidingen op de eerste paar uren alleen met jullie baby. De dag erna staat ze ’s morgens weer op de stoep.

Voor jou

Wat de kraamverzorgster sowieso doet is jou verzorgen. Zo checkt ze je temperatuur, controleert ze hechtingen als je die hebt en de hoeveelheid bloedverlies aan de hand van gebruikt maandverband. Verder zorgt de kraamzorg voor een goede hygiëne in huis, dus ze zal je bed nog een keer verschonen en de badkamer en/of het toilet schoonmaken en de flesjes van je baby reinigen.

Voor de baby

Natuurlijk is ze er ook voor je baby en alles wat daarbij komt kijken. Ze geeft bijvoorbeeld info over het verschonen van je kindje en ze helpt met het voor de eerste keer in bad doen van je baby. Ook geeft ze advies over de voeding die je geeft en helpt ze je daarbij.

Verder zal ze je elke dag wat meer informatie en advies geven over jezelf en je baby. De kraamverzorgster houdt ook goed jullie welzijn in de gaten. Vaak laat ze jou even een dutje doen terwijl zij bij je baby blijft. Ook kan je alles bij haar kwijt, al neem je voor de zoveelste keer je bevalling met haar door: ze is er voor je.

Huishoudelijk

Andere dingen die horen bij de taken van de kraamzorg in de kraamweek zijn huishoudelijke klussen zoals stofzuigen en wasjes draaien van jou of van je baby. Ook maakt ze een lekker ontbijtje op bed voor je klaar en een fruithapje tussen de middag.

Soms is het nodig dat de kraamverzorgende andere kindjes opvangt na schooltijd, in overleg is dat mogelijk. Ook kan ze voor de eventuele kraamvisite een beschuitje klaarmaken of jou daarbij helpen.

Wat je niet mag verwachten van je kraamverzorgende

Natuurlijk helpt ze je bij huishoudelijke klusjes, maar grote klussen zoals ramen lappen, je huis stoffen of de koelkast schoonmaken zal ze niet doen en dat hoeft ze ook niet. Daar kan je partner of een schoonmaker bij helpen.

Verder kan je altijd iets aangeven bij haar, bijvoorbeeld als je nog een keer extra je bed verschoond wilt hebben, voordat ze weggaat. Ook is het handig om van tevoren al je wensen door te geven, dit kan tijdens het intakegesprek.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat mag je eigenlijk verwachten van je kraamzorg? (En wat niet)
Sluiten