Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Wat gebeurt er met je baby direct na de geboorte?

Terwijl jij blij bent dat je eindelijk je baby in je armen hebt (en de bevalling voorbij is…), zijn er een aantal handelingen die de verloskundige uitvoert. Ze zuigt het mondje van je baby uit, geeft hem een druppeltje vitamine K, bekijkt je baby's Apgar-score en zet binnen een paar minuten na de bevalling twee klemmetjes op de navelstreng. En het allerbelangrijkste? Je baby ademt voor de eerste keer!

Je baby's longen zijn helemaal 'af' op het moment dat hij geboren wordt. Hij heeft zijn longen al geoefend in de buik door kleine slokjes van het vruchtwater te nemen. Dat klinkt gek. Vocht komt normaal gesproken immers niet in de longen. Dat is nu juist die enorme verandering die je baby meemaakt op het moment dat hij geboren wordt. Voor de eerste keer ademt hij lucht in. Met die ene hap lucht verandert zijn gehele bloedomloop.

Uitzuigen

Het is heel normaal dat er wat vruchtwater en slijm in de mond en neus van je baby zit op het moment dat hij geboren wordt. Dat slijm kan de eerste ademhaling wat moeilijker maken. De verloskundige kan met een speciaal zuigapparaatje het slijm verwijderen. Dit doet geen pijn bij je baby. Ook zijn er geen risico's aan verbonden. Sommige verloskundigen vegen je baby's mondje af met een steriel gaasje. Dit gebeurt echter steeds minder. Maar ook hiervoor geldt: het is pijnloos en risicoloos.

Vitamine K

Als de baby geboren is zal de verloskundige hem een druppeltje vitamine K geven. Dit gebeurt via zijn mondje en is pijnloos. Vitamine K zorgt ervoor dat het bloed goed kan stollen. Uit onderzoek is gebleken dat deze vitamine te weinig voorkomt in de borstvoeding. Je baby maakt deze niet zelfstandig aan. Dat kan hij pas enkele weken na de geboorte. Daarom is het raadzaam om je baby gedurende de eerste weken extra vitamine K te geven als je borstvoeding geeft. Aan zuiglingenvoeding is de vitamine K al toegevoegd.

De Apgartest

Binnen een minuut na de bevalling zal de verloskundige kijken naar de conditie van je baby. Ze observeert en voert de zogenaamde Apgartest uit, vernoemd naar Dr. Virginia Apgar. Deze test geeft inzicht in vijf onderdelen die de conditie van je baby bepalen. Ieder onderdeel wordt apart bekeken. Per onderdeel kan je baby 0, 1, of 2 punten krijgen. Vijf minuten na de geboorte wordt deze test herhaald om zeker te zijn van de uitkomst. Je baby heeft intussen de kans gekregen om even bij te komen. Het kan dus goed zijn dat je baby opeens beter scoort dan direct na de geboorte. Soms wordt de test nogmaals herhaald, zo'n twintig tot dertig minuten na de geboorte. Dit gebeurt alleen als je baby echt wat langer moest bijkomen van de bevalling. 

Afnavelen

Als je baby geboren is en op je buik ligt, is hij nog steeds lichamelijk met jou verbonden, door middel van de navelstreng. Deze is als een soort koord verbonden met de placenta, die nog steeds in jouw baarmoeder zit. Gedurende de eerste minuten zal er nog zuurstofrijk bloed vanuit de placenta door de navelstreng naar je baby stromen. Als je de navelstreng aanraakt voel je het bloed er doorheen ‘kloppen’. Meestal wacht de verloskundige met het afnavelen tot het bloed uit de navelstreng is geklopt. Dit duurt een kleine vijf minuten. Vervolgens zet ze twee klemmetjes op de navelstreng. De klemmetjes zorgen ervoor dat er geen bloed meer door de navelstreng kan komen. In het gedeelte van de navelstreng dat tussen de klemmetjes in zit kan de navelstreng veilig doorgeknipt worden. Het doorknippen van de navelstreng kun je vergelijken met het doorknippen van een fietsband: taai en toch flexibel. Die taaie, rubberachtige substantie heet gelei van Wharton. Het doorknippen van de navelstreng doet je baby geen pijn omdat er geen zenuwen in de navelstreng zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat gebeurt er met je baby direct na de geboorte?
Sluiten