Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Wat gebeurt er met je baby in z’n eerste levensuur?

Het eerste uur van je baby zijn leven maakt een grote indruk op jou, maar ook op hem! Hij maakt zoveel mee. De buitenlucht, andere geluiden, hij voelt jouw lichaam en merkt dat opeens alles anders is. Buiten zijn waarnemingen gebeurt er ook een heleboel met hem in het eerste uur dat hij buiten de buik is.

Ongeveer een uur na de geboorte zal de verloskundige je baby verder onderzoeken. De meeste verloskundigen betrekken jou hierbij. Ze laten je zien hoe ze de baby bekijken en leggen uit waarom ze iets doen. Best leuk, want het geeft jou een beetje meer inzicht in je baby. Je kunt voor de bevalling aan je verloskundige aangeven dat je dit onderzoek graag wilt zien.

Dit doet de verloskundige

  • Ze kijkt naar je baby en inspecteert of alles 'aanwezig' is. Denk hierbij aan de ledematen en alles dat aan het hoofdje vast zit.
  • Ze voelt of de sleutelbeentjes heel zijn. Omdat deze botjes zo kwetsbaar zijn, kunnen ze breken wanneer je baby door de smalle schede gaat.
  • Ze kijkt of de heupjes goed staan en niet gebroken zijn.
  • Ze kijkt of de anus open is. Als je baby al heeft gepoept doet ze dit niet, het antwoord is dan al duidelijk.
  • Ze luistert naar het hartje.
  • Ze luistert naar de longetjes. Zo kan ze horen of je baby goed ademt en of er veel slijm in de longetjes zit.
  • Bij jongetjes kijkt ze of de balletjes zijn ingedaald.
  • Ze kijkt naar de reflexen van je baby.
  • Ze weegt je baby. Sommige verloskundigen meten je baby ook.

De eerste keer aanleggen

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Om het voeden zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je jouw baby zo snel mogelijk voedt na de bevalling, in ieder geval binnen het uur. Je baby heeft dan namelijk een hele sterke zuigreflex. Bovendien komt de melk beter op gang als je baby direct na de geboorte voeding krijgt. Dit noem je 'aanleggen'. De verloskundige zal je uitleggen hoe je dat het beste kunt doen. Zij zal je ook aangeven wanneer je jouw baby voor de eerste keer kunt aanleggen.

Warmte bij jou

Baby's koelen snel af. Dit komt doordat ze meestel een kaal hoofd hebben en doordat het lichaamsoppervlak relatief groter is dan bij ons. Door je baby bij je te houden deel je jouw lichaamswarmte met hem. Bovendien bouwen jullie zo een intense band op.

Reageer op artikel:
Wat gebeurt er met je baby in z’n eerste levensuur?
Sluiten