Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Een miskraam: wat is het en hoe herken je er een?

Een miskraam overkomt één op de vijf vrouwen, soms zelfs zonder dat je het door hebt. Het is een heftige ervaring die veel met je lijf en hoofd doet. Hoewel iedere vrouw een miskraam anders ervaart, ziet het er wel ongeveer hetzelfde uit. 

Wat is een miskraam?

Als je jouw baby verliest voordat je 24 weken zwanger bent, spreek je van een miskraam. Als je een miskraam krijgt in de eerste twaalf weken van je zwangerschap, dan is er sprake van een vroege miskraam. Gebeurt dit na deze twaalf weken, dan hebben we het over een late miskraam. Deze laatste komt niet vaak voor, ongeveer één op de honderd vrouwen krijgt te maken met een late miskraam.

Een miskraam: zo ziet het eruit

De risico’s

De meeste vrouwen die een miskraam krijgen, zijn gewoon gezond. Je kunt een miskraam nooit voorkomen of hier enig invloed op uitoefenen. Wel zijn er bepaalde risicofactoren die de kans op een miskraam kunnen beïnvloeden.

Leeftijd

Als je op een latere leeftijd zwanger wordt, is er een grotere kans dat de zwangerschap moeilijker verloopt. Als je dertig bent is de kans op een miskraam één op vijf, maar als je bijvoorbeeld tweeënveertig bent, is dit risico één op twee.

Gezondheid

Heb je last van overgewicht, diabetes, een slechte conditie of schildklierproblemen? Dan heb je een grotere kans op een miskraam. Ook infecties, zoals toxoplasmose en listeriose, kunnen de oorzaak zijn van een miskraam.

Leefstijl

Teveel roken, drinken, drugs en cafeïne zorgen ook voor een verhoogd risico op een miskraam. Probeer voor je baby’s ontwikkeling tijdens de zwangerschap zo gezond mogelijk te leven.

Symptomen miskraam

Het kan lastig zijn een miskram te herkennen. Zeker aan het begin van je zwangerschap, kun je er een krijgen zonder dat je het door hebt. Misschien wist je wel niet eens dat je zwanger was. Daardoor kan een miskraam voelen alsof je eigenlijk een (verlate) menstruatie hebt. Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij een miskraam.

Buikklachten

Die kunnen voelen zoals je die ervaart tijdens je ongesteldheid. Je kan hierbij hevig bloeden waarbij er ook bloedklonten en -proppen naar buiten komen.

Hormonen

Je hormoonlevel kan ineens dalen. Hierdoor kan het zien dat je ineens niet meer last hebt van misselijkheid en heb je ineens ook geen last meer hebt van je borsten. Maar let op, deze vroege zwangerschapsverschijnselen verdwijnen sowieso na een week of twaalf.

Bloeden

Als je een late miskraam hebt, kun je hevig bloeden. Dit kan zelfs zo heftig voelen, dat het lijkt alsof je een wee hebt. Als je verder in je zwangerschap bent, kan het ook zijn dat je vruchtwater zelfs kan breken.

Zo ga je om met het verlies

Je kindje verliezen tijdens je zwangerschap is enorm moeilijk en een hele heftige ervaring. Je bent verdrietig of boos en snapt niet waarom dit jou overkomt. Enorm veel emoties komen hierbij kijken. Daarom is het belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om te rouwen om het verlies.

Of je het je omgeving al hebt verteld of niet, het zal gaan gebeuren dat je op bepaalde momenten geconfronteerd wordt met je verlies. Iemand die – goed bedoeld – vraagt hoe het met je gaat of vriendinnen om je heen die zwanger worden. Het kost tijd om je verlies een plekje te kunnen geven, dus in het begin kan het erg moeilijk zijn hiermee om te gaan.

Zorg daarom dat je goed met je partner, lieve familie of fijne vriendinnen hierover blijft praten. Heb je moeite met het accepteren van je miskraam? Maak het bespreekbaar bij je huisarts en vraag om hulp bij het verwerken.

Wil je graag jouw verhaal delen of dat van andere vrouwen lezen? Op het Mamaforum kun je terecht met al jouw vragen.

Reageer op artikel:
Een miskraam: wat is het en hoe herken je er een?
Sluiten