Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger 29 aug 2019

Wat is een missed abortion en wat gebeurt er na diagnose?

Als je zwanger bent zal je waarschijnlijk continu bezig zijn met de gezondheid van je kindje. Een miskraam is een logische reden tot bezorgdheid, maar een missed abortion kan ook voorkomen in het eerste trimester.

Maar wat is een missed abortion precies? Hoe herken je het en wat zijn de volgende stappen om te nemen? Wij zochten het uit.

Een missed abortion; wat is het?

Een missed abortion is een Engelse term, die zich in het Nederlands het beste laat vertalen tot gemiste abortus of gemiste miskraam.
In het geval van een missed abortion leeft de embryo of foetus in je baarmoeder niet meer, maar is dit door het ontbreken van symptomen niet duidelijk voor de moeder.

Als je zwanger bent en onverhoopt een miskraam krijgt, zal je dit merken. Meestal begint een miskraam met heftige krampen en bloedverlies. Vaak neemt dit bloedverlies toe, waarbij je uiteindelijk ook dooierzak en het vruchtje zal verliezen. Je lichaam heeft opgemerkt dat de foetus niet meer leeft, waarna deze door middel van een heftige bloeding uitgedreven wordt.

Missed abortion symptomen

Als er sprake is van een missed abortion, is de foetus al overleden, maar nog niet uitgedreven. De miskraam is (nog) niet in werking getreden. Veel vrouwen hebben helemaal geen symptomen en hebben daardoor geen enkel idee dat het kindje is overleden. Toch zijn er een paar symptomen die je in de gaten kan houden:

  • Bloedverlies. Als je hier last van hebt, bel dan altijd de verloskundige. Soms verlies je wat bloed zonder dat dit schadelijk is voor je baby; soms betekent bloed dat de zwangerschap misgaat. De kans op een miskraam bij het opmerken van een bloeding is ongeveer 50%
  • Krampen. Als je opeens veel krampen ervaart, kan dit duiden op een missed abortion. Anderzijds kan het ontbreken van krampjes of een ‘zwaar gevoel’ in je onderbruik ook een teken zijn dat de ontwikkeling van je kindje juist is gestopt.
  • Het ontbreken van zwangerschapskwaaltjes. Veel aanstaande moeders zijn moe, misselijk of hebben last van andere kwaaltjes. Heb jij hier ook last van, maar ontbreken deze kwaaltjes van de een op andere dag? Dan kan het betekenen dat je kindje niet meer leeft en je lichaam geen zwangerschapshormoon HCG meer aanmaakt.

Alleen met het maken van een (inwendige) echo kan er bepaald worden of de foetus nog leeft of is overleden.

Lees ook: Zeg dit nooit tegen een vrouw die een miskraam heeft gehad

Na de diagnose

Met behulp van een echo wordt er gekeken of er sprake is van een hartslag en bewegingen van de foetus. Als deze ontbreken, wordt vastgesteld dat je kindje niet meer leeft. Dan zullen er vervolgstappen met je worden besproken.

In de meeste gevallen zal je lichaam vroeger of later detecteren dat je kindje niet meer leeft, en zal het uitdrijvingsproces opgestart worden. Soms duurt dit een paar dagen, soms meerdere weken.
Het komt soms voor dat zodra de moeder het verdrietige nieuws heeft gekregen, de miskraam vanzelf op gang komt.

Er zijn echter genoeg moeders die niet willen wachten op een natuurlijke interventie. Ze vinden het een vervelend of verdrietig gevoel dat ze de overleden foetus nog met zich meedragen. Andere moeders vinden deze overbruggingsperiode juist fijn, om zo rustig afscheid te nemen. Dit is voor elke vrouw anders.

Medicatie

Als je echter wilt dat de uitdrijving sneller op gang komt, kan je medicatie voorgeschreven krijgen. Dit zijn vaak tabletjes die je vaginaal in moet brengen. Hierdoor trekt de baarmoederspier zich samen, waardoor er weeën ontstaan. Deze weeën zullen zorgen voor de uitdrijving.

Curretage

Soms werken de tabletjes niet voldoende. De foetus wordt na meermaals gebruik van de medicatie niet geboren. Dan kan je in samenspraak met je arts kiezen voor een curretage. Hierbij wordt je onder verdoving gebracht, waarna de gynaecoloog met een slangetje de foetus en het baarmoederslijmvlies uit je baarmoeder zuigt.
Een curretage is heel effectief. Tijdens een behandeling van nog geen kwartier wordt de inhoud van je baarmoeder verwijderd.

Helemaal zonder risico is een curretage niet. In enkele gevallen loopt de baarmoederwand schade op, waardoor er later het Syndroom van Asherman kan worden vastgesteld.
Het kan enkele maanden duren voordat je cyclus weer goed op gang is gekomen en deze regelmatig is.

De gevolgen van een missed abortion

Het ervaren van een missed abortion kan zowel fysiek als mentale gevolgen hebben.
Fysiek kan een missed abortion leiden tot een curretage, waarbij je het risico loopt dat je baarmoeder beschadigd wordt. Dit komt echt er niet heel vaak voor.
De kansen op een volgende zwangerschap zijn net zo groot als voor de missed abortion. Pas als dit drie keer achter elkaar gebeurt, is er reden voor verder onderzoek.

Mentaal wordt een missed abortion als zwaar ervaren. Veel aanstaande moeders hebben geen idee dat hun kindje al is overleden, en denken dat de zwangerschap voorspoedig verloopt, terwijl dit niet het geval is. Dit kan leiden tot hele verdrietige situaties zodra er een echo wordt gemaakt.
Ook kan de vrouw het vertrouwen in haar eigen lichaam verliezen.
Het helpt om hier met vrienden, een psycholoog of lotgenoten over te praten.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is een missed abortion en wat gebeurt er na diagnose?
Sluiten