Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 13 okt 2020

Het RS-virus; alles dat je erover wilt weten

Het RS-virus is een virus waar je wellicht weleens over hebt gehoord. Maar wat is het precies? Is het gevaarlijk voor baby’s en waar moet je op letten? Wij vertellen je er alles over.

Wat is het RS-virus?

Het respiratoir syncytieel virus (afgekort RS-virus) is een vrij onbekend verkoudheidsvirus. Dit op zich lijkt niet heel bijzonder en het kan bij de meeste mensen ook geen kwaad. Maar bij jonge kinderen kan dit specifieke virus overslaan op de luchtwegen en een vervelende ontsteking aan de kleinste luchtwegen veroorzaken, genaamd bronchiolitis. Bij deze ontsteking zwellen de slijmvliezen op en produceren ze extra veel slijm, wat benauwdheid kan veroorzaken.

Is het gevaarlijk?

Het hangt er erg vanaf wie het krijgt, maar het RS-virus kan nare gevolgen hebben. In ontwikkelingslanden is het de tweede grootste oorzaak van zuigelingensterfte, na Malaria. Maar ook hier belanden er zo’n tweeduizend kinderen per jaar in het ziekenhuis door het virus. Gelukkig verlopen de meeste infecties mild en gaan ze vanzelf over, ook bij baby’s.

RS-virus bij baby’s

Bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen geeft het virus alleen verkoudheidsklachten. Maar de infectie die het kan veroorzaken, kan gevaarlijk zijn voor kinderen tot twee jaar, vooral voor baby’s jonger dan zes maanden. Zij lopen een verhoogd risico dat ze door de benauwdheid te weinig drinken en te weinig zuurstof in het bloed opnemen.

Hiernaast is er nog een groep baby’s met een verhoogd risico op een ernstig verloop van de ontsteking. Dit zijn baby’tjes die meer dan drie weken te vroeg geboren zijn, een ernstige aangeboren hartafwijking hebben of geboren zijn met het syndroom van Down. Voor deze groep is er een medicijn dat de kans op ernstige RS-virusinfecties verkleint.

Wanneer kinderen de leeftijd van twee jaar hebben bereikt, heeft vijfennegentig procent van hen genoeg antistoffen opgebouwd tegen het virus.

Epidemie en besmetting

Ondanks dat het een vrij onbekend virus is, is er wel jaarlijks een epidemie van het RS-virus. Deze start in november en duurt ongeveer tot maart.

Net als het normale verkoudheidsvirus, wordt het overgedragen via druppeltjes speeksel die vrijkomen bij het praten, hoesten en niezen. En omdat het virus buiten de mens ook meerdere uren kan overleven, kunnen de voorwerpen waarop de druppeltjes terechtkomen anderen ook besmetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan speelgoed, deurklinken en lichtknopjes.

Om besmetting te voorkomen kun je dus het best goed opletten met snotneusjes, ook die van jezelf. Komt een ouder broertje of zusje snotterend thuis? Zorg er dan voor dat iedereen goed zijn handen wast.

Symptomen en behandeling

Over het algemeen zijn de symptomen vergelijkbaar met een ‘normaal’ verkoudheidsvirus. In die gevallen kan je kindje gewoon thuis uitzieken. Maar blijf wel goed opletten. Bij kinderen onder de twee jaar is het belangrijk direct de huisarts te bellen wanneer het kind deze symptomen vertoont:

  • neusvleugelen (wanneer kinderen neusvleugels wijd sperren door benauwdheid)
  • slecht eten en drinken
  • piepend of zagend ademen
  • wel verhoging maar geen koorts
  • het bij inademen naar binnen trekken van de huid tussen de ribben
  • soms opeens een paar seconden stoppen met ademen
  • sufheid

Of het daadwerkelijk om het RS-virus gaat of slechts een normale verkoudheid, kunnen ze alleen vaststellen na laboratoriumonderzoek. Ze zuigen dan een beetje snot uit het neusje van het kindje en na een paar uur is de uitslag bekend.

Er is helaas geen behandeling tegen het RS-virus zelf. Voor de kinderen met een verhoogd risico is er wel een medicijn dat het kan voorkomen.

Komt je kindje toch in het ziekenhuis terecht, dan zullen ze er op de intensive care voor zorgen dat het voldoende zuurstof binnenkrijgt en niet uitdroogt.

Gevolgen RS-virus

Helaas is het vaak wel zo dat kindjes die met een RS-virusinfectie in het ziekenhuis hebben gelegen, hier nog lang last van houden. De helft hiervan heeft nog jaren geregeld last van een piepende ademhaling. Daarnaast is er een deel hiervan dat op schoolleeftijd wordt gediagnosticeerd met astma.

Lees ook:

Disclaimer:
Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het RS-virus; alles dat je erover wilt weten
Sluiten