Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 23 jan 2021

Waterpokken of mazelen? Wat is het verschil en hoe herken je het

Oh no, heb je rode vlekjes gespot bij je kind? Misschien denk je meteen aan waterpokken, een van de meest bekende kinderziektes. Of twijfel je, en denk je dat het toch mazelen zijn? Lees dan snel door om te weten wat nu precies het verschil is tussen mazelen en waterpokken.

Waterpokken en mazelen zijn allebei besmettelijke ziektes. Wordt je kind ingeënt volgens het Rijksvaccinatieprogramma, dan wordt hij of zij ook ingeënt voor mazelen. Voor waterpokken wordt je kind niet standaard gevaccineerd.

Mazelen komen door de hoge vaccinatiegraad in ons land relatief weinig voor. Toch werden er afgelopen jaar aanzienlijk meer mensen besmet met mazelen dan het jaar ervoor. In 2019 waren er in totaal tachtig meldingen van personen met mazelen. Ter vergelijking: in 2018 was dit aantal vierentwintig.

Een échte mazelenepidemie was er voor het laatst in 2013 toen naar schattig dertigduizend mensen mazelen kregen.

Verschil tussen waterpokken en mazelen herkennen

Waterpokken en mazelen beginnen allebei vaak met koorts en een griepverschijnselen. Je kindje zal zich waarschijnlijk niet lekker voelen en hangerig zijn. Bij waterpokken komen er na twee dagen rode vlekjes op de huid die veranderen in blaasjes.

Bij mazelen ontstaan de vlekjes drie tot zeven dagen na de griepverschijnselen. Deze rode vlekjes lijken eerst op die van de waterpokken, maar worden vervolgens geen blaasjes.

Het verschil tussen waterpokken en mazelen kun je dus gemakkelijk herkennen aan de blaasjes. Heeft je kind wél blaasjes, dan heeft hij hoogstwaarschijnlijk geen mazelen.

Lees ook:

Heb jij vragen over jouw gezondheid of die van je kindje? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij, of heeft je baby, last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met je huisarts of de huisartsenpost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RIVM

Reageer op artikel:
Waterpokken of mazelen? Wat is het verschil en hoe herken je het
Sluiten