Redactie
Redactie Gezondheid 5 feb 2020

Wat je als ouder moet weten over het coronavirus

Het kan simpelweg niemand ontgaan zijn: in de Chinese regio Wuhan is er sprake van een uitbraak van het coronavirus. Op 30 januari heeft de Wereldgezondheidsorganisatie deze uitbraak uitgeroepen tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid.

Wat moet je als ouder weten over het coronavirus? Wat zijn de precieze symptomen en lopen kinderen (meer) gevaar? Wij zetten de feiten die tot nu toe bekend zijn, voor je op een rij.

1. Geen paniek!

Hoewel het aantal besmettingen in voornamelijk China, maar ook in andere delen van de wereld snel toeneemt, is er in Nederland nog geen reden tot paniek. Er zijn in de afgelopen dagen 15 Nederlanders, plus twee Chinese partners terug naar Nederland gevlogen vanuit de regio Wuhan. Ze zijn tijdens de vlucht meerdere malen onderzocht, en geen van deze mensen heeft last van symptomen.

Alle 17 mensen gaan daarnaast 2 weken in quarantaine in eigen huis, waarbij contact met andere mensen wordt geminimaliseerd. Als de personen binnen deze twee weken geen symptomen ervaren, kan er vastgesteld worden dat zij het virus niet onder de leden hebben.

2. Het protocol bij besmetting

Het RIVM en het Erasmus MC worden constant op de hoogte gehouden over de ontwikkeling van het virus. Zij beschikken over laboratoriumtesten waarmee het virus aangetoond kan worden. Voor het coronavirus geldt een meldingsplicht. Dit betekent dat alle artsen of onderzoekers die vermoeden dat iemand besmet is met het virus, dit moeten melden bij de GGD.

De beelden uit China, waarbij mensen op vliegvelden worden gecontroleerd op koorts of andere symptomen, kent iedereen waarschijnlijk wel. Deze testen worden vooralsnog niet op de Nederlandse vliegvelden gedaan. Ook niet bij reizigers die uit China komen. Het meten van de temperatuur geeft slechts aan dat iemand verhoging of koorts heeft, maar dit kan veel verschillende oorzaken hebben. De kans dat iemand ook echt het coronavirus onder de leden heeft, is zeer klein. Alleen voor reizigers uit de regio Wuhan is het momenteel niet mogelijk om naar Nederland te reizen.

3. Het coronavirus beslaat een breed spectrum

Gezondheidsorganisaties stellen dat iedereen op een bepaald punt in hun leven wel eens besmet zou kunnen raken met het coronavirus. Van dit virus bestaan echter veel varianten. De meest voorkomende symptomen zijn koorts, hoesten en last van de luchtwegen. Dit maakt het virus lastig te ontdekken, omdat verkoudheid en luchtweginfecties veel voorkomen in deze tijd van het jaar. In de meeste gevallen ruimt je immunsysteem het virus vanzelf weer op. Maar er bestaan ook ernstigere varianten van het coronavirus, die meer lijken op griepvirussen zoals SARS en MERS. Deze varianten kunnen sommige gevallen fataal zijn.

4. Kinderen en maatregelen

Vooralsnog lijkt het niet zo dat het coronavirus makkelijker kinderen besmet dan volwassenen. Hoewel er een kind in Duitsland is besmet, lijkt het virus zich vooralsnog vooral te verspreiden onder volwassen reizende mensen of mensen die in contact zijn geweest met mensen die recentelijk in China zijn geweest. Recent is een baby besmet geraakt met het coronavirus, 30 uur na de geboorte. Dit betreft echter een Chinese baby waarvan de moeder ook besmet bleek te zijn met het virus.

Toch is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als je kleine kinderen in huis hebt. Was je eigen handen en die van je kinderen regelmatiger. Hoest en nies niet in de open lucht, maar doe dit in de binnenkant van je elleboog, of in een papieren zakdoek die je daarna direct weggooit. Leer dit je kinderen ook aan.

Het coronavirus is, net als veel andere griepvirussen, overdraagbaar van mens tot mens, via lucht en vloeistof. Vanaf anderhalve meter kan het virus overdraagbaar zijn op anderen. Als jouw kind verhoging of koorts krijgt en daar veel bij begint te hoesten, is de kans groter dat je kind een reguliere vorm van griep te pakken heeft. Is je kind, of jij als ouder of iemand anders in de omgeving van je kind echter in de afgelopen weken echter in China geweest? Dan is het belangrijk om dit direct te melden bij je huisarts.
Er kan een test worden gedaan, die binnen 24 uur uitsluitsel geeft of er sprake is van het coronavirus of niet.

Bron: RIVM

Lees ook:

Reageer op artikel:
Wat je als ouder moet weten over het coronavirus
Sluiten