Redactie
Redactie Lifestyle 7 jun 2018

Wat je hormonen met je doen!

We eten bergen chocolade, wisselen om de minuut van humeur, kletsen eindeloos, hebben lachbuien en weten niet wat we willen. Gelukkig kunnen wij vrouwen daar niets aan doen. Geef je hormonen de schuld. Super excuus!

Oneindige lachbuien

Soms plassen we bijna in onze broek van het lachen. De schuldige hiervan is het hormoon cortisol. Dit antistresshormoon maakt energie vrij waardoor je hart sneller slaat en je meer energie krijgt. In serieuze situatie krijg je van dit hormoon de kracht om jezelf te redden, ook krijg je meer eetlust en bedwingt dit hormoon pijn en koorts. Als je gewoon thuis op de bank zit en dit stofje komt vrij, krijg je geheid een lachbui of lig je met een brede antistress glimlach op de bank.

Geen zin in seks

Als je een keer geen zin hebt in seks, fake dan geen hoofdpijn maar schuif de schuld op progesteron. Dit is een vredelievend hormoon dat in je eierstokken zit en tijdens je zwangerschap in de placenta. Het hormoon ontspant en kalmeert. We maken ons minder zorgen, voelen ons vredig en het maakt ons een beetje lui tijdens de zwangerschap. Maar het stofje remt ook je zin in seks. Dus de volgende keer zeg je: “Nee, schat mijn progesteronpeil staat laag vanavond.”

Ongegeneerde eetbuien

Die zak chips moet leeg en die chocoladereep is niet veilig. Soms heb je zo’n dag dat het je allemaal niets kan schelen en dat je je lekker laat gaan op snaaigebied. Heerlijk ongegeneerd eten op de bank voor de buis. Gelukkig kunnen we hier helemaal niets aan doen en daarom kunnen we zonder te blikken of blozen helemaal los gaan. De schuldige? Het lustopwekkende hormoon ghreline is verantwoordelijk voor je eetkick. Slaap heeft veel effect op dit hormoon en dus je snaaigedrag. Dus slapen of snaaien!

Leuke minnaar

Ook vrouwen dragen een mannelijk hormoon bij zich, namelijk testosteron. Hierdoor krijgen we energie en veel uithoudingsvermogen. Gelukkig hebben we wel veel minder testosteron dan de mannen, anders hadden we een brede borstkas en veel meer haar op onze benen. Een belangrijk kenmerk van dit hormoon is dat het onze seksuele verlangens stimuleert en mee werkt aan verliefdheid. Dus maak je per ongeluk een slippertje of heb je al jaren een minnaar? Misschien trapt hij dan in het argument dat je er niets aan kunt doen, omdat je te veel testosteron hebt.

O jee, vergeten!

En ja daar heb je hem weer het hormoon cortisol. Dit hormoon zorgt voor ‘geheugenverlies. Dus jij bent de verjaardag van je schoonmoeder niet vergeten, maar dat irritante hormoon. Ook kan jij er niets aan doen dat je niet meer wist dat je al drie paar schoenen gekocht had deze maand. Als je gestresst bent of weinig slaapt, komt cortisol vrij, waardoor je dingen moeilijker onthoudt. Het stofje werkt het opnemen van nieuwe kennis tegen en laat je oude kennis niet herinneren. Dus ja, “sorry van die nieuwe outfit, maar ik wist echt niet dat ik vorige week al flink had ingeslagen met shoppen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat je hormonen met je doen!
Sluiten