Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Wat kun je doen tegen tepelkloven?

Tepelkloven zijn heel naar en hoewel veel moeders te horen krijgen dat het erbij hoort, zijn tepelkloven niet normaal. Voeden kan in het begin ongemakkelijk of zelfs wat pijnlijk voelen, maar je tepels zouden er niet van kapot moeten gaan. Het betekent dat je kind iets met jouw tepel in zijn mond doet waardoor die beschadigd raakt. Vaak helpt het al om je baby beter aan de borst te leggen.

  • Zorg ervoor dat je zelf comfortabel zit, het liefst een beetje achterover geleund, of zelfs helemaal onderuit gezakt.
  • Leg dan je baby op jou, zodat zijn hele lijfje ondersteund wordt.
  • Leg je kindje in de buurt van de tepel, laat hem zelf even zoeken en help hem om de tepel te vinden. Je kunt eventueel je borst wat vormen zodat die wat gemakkelijker is aan te happen voor je baby. Je drukt hem dan een beetje plat, net zoals je zou doen wanneer je een hamburger eet. Kijk wel uit dat je vingers niet in de weg zitten.

Houd je ondanks dat je je baby goed aanlegt pijn bij het voeden of blijven je tepels kapot, zoek dan hulp. Wanneer je veel en langdurig pijn hebt bij het voeden kan de hoeveelheid melk minder worden. Er zijn nog meer redenen waarom je tepels kapot blijven gaan, denk bijvoorbeeld aan een korte tongriem of strakke lipband. Dit kan een lactatiekundige voor jou beoordelen.

Reageer op artikel:
Wat kun je doen tegen tepelkloven?
Sluiten