Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Wat ziet je baby?

Je baby ziet veel minder dan jij, vooral als hij net geboren is. Het duurt een tijd voordat hij kleuren en details kan onderscheiden. Wel zal je baby jou al vrij snel kunnen herkennen. Maar wat ziet je baby op welke leeftijd? 

Tijdens de zwangerschap is je baby al druk bezig met ontwikkelen. Zo kan hij in je buik al licht en donker onderscheiden. Je baby reageert ook op licht. Schijn met een zaklamp op je buik en misschien ‘zwemt’ je baby er wel naar toe. 

Maand 1: wazig kijken

Gelijk na de geboorte ziet je baby niet scherp en hij kan scheel kijken. Kleuren kan hij de eerste weken bijna niet zien en details ook niet. Je baby ziet voorwerpen en mensen die binnen een afstand van twintig centimeter zijn, al is dit nog niet scherp. En je zult merken dat hij vooral naar je wenkbrauwen en gezicht probeert te kijken. Hij herkent je nog niet aan je looks, maar aan je geur, stem, warmte en hartslag. 

Tip:Welke nieuwe mijlpalen beleeft je baby in de eerste maanden? Bekijk de ontwikkelingen.

Maand 2: betere focus

Na vier weken kan je baby voorwerpen volgen die voor hem bewegen. Hij kan zijn ogen beter focussen, waardoor hij minder vaak scheel kijkt. Tussen de zes en zeven weken zal je baby de kleur rood en vervolgens groen kunnen herkennen. De kleur blauw lijkt nu nog zwartachtig voor hem. 

Maand 3: voorwerpen zien

Als je baby drie maanden oud is, kan hij met beide ogen naar een bepaald punt kijken. Ook ziet hij voorwerpen en mensen scherp tot een afstand van 1,5 meter. Daarbij kan je baby nu een voorwerp in zijn geheel zien. Zo zag hij een kubus eerst als een vlak, nu ziet hij ook de boven- en zijkant. De diepte van voorwerpen en mensen is nu ook zichtbaar, zodat hij in 3D kan zien. 

Maand 4: zien en grijpen

Vanaf vier maanden kan je baby voorwerpen grijpen die hij ziet. Schrik dus niet als hij ineens je haren stevig beet grijpt of je trui niet meer los wil laten. Ook zal het scheel kijken van je baby verdwijnen.  

Maand 5: kleurherkenning

Je baby kan nu steeds meer kleuren van elkaar onderscheiden. Eerst keek hij vooral naar felle kleuren, als rood en geel, en contrasterende kleuren als zwart en wit. Nu ziet hij ook de minder felle kleuren zoals zachte tinten. 

Tip: Lees hier onze handige speeltips.

Maand 6: beweging volgen

Als je baby zes maanden oud is, zullen zijn ogen voor ongeveer tweederde zijn ontwikkeld. Hij kan nu kleine bewegende voorwerpen met zijn ogen volgen en schat afstanden beter in. Dit is ook de periode waarin je baby een stuk beweeglijker wordt. En hij zal jou goed in de gaten houden met zijn ogen! Na die zes maanden, zullen zijn ogen en handen steeds beter samen werken. Na een jaar zal je baby hetzelfde zien als een volwassene. 

Reageer op artikel:
Wat ziet je baby?
Sluiten